Проф. Николай Овчаров. Снимка, архив Булфото

С откриването на бронзова статуетка на Аполон от 3-и век започнаха тази година археологическите разкопки на Перперикон. Отпуснатите средства за работа на Археологическия комплекс през 2015 г. са 220 хил.лв., като 180 хил.лв. ще бъдат за разкопки и 40 хил. лв. за консервация и поддръжка на обекта.

Това обясни пред журналисти ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. Той допълни, че към момента на обекта работят 80 души. Очаква се в следващите месеци да бъдат наети още десетина души.

Откритата днес бронзова статуетка е намерена на метри от римски храм, датиран от същия период. Досега статуетка на Аполон не е намирана при разкопки на комплекса, обясни проф. Овчаров, цитиран от БТА.

Той определи 2015 г. като най-мащабната кампания в 16-годишните проучвания на Археологическия комплекс. В рамките на близо четири месеца трябва да бъде изцяло завършена работата по Акропола.

Николай Овчаров обясни, че това лято ще бъде отделено време и за допроучване на откритите преди няколко години на Перперикон всечени рисунки - петроглифи.

Една от тях е на жена с богата дреха, лък, стрела и изобразена вулва, като според археолога става дума за почит на прабългарската богиня на плодородието - Умай.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase