Снимка: Булфото

Все по-упорито върви кулоарният слух, че в ГЕРБ обмислят ново, но все така популярно име да поеме поста на кмет на столицата. Освен Йорданка Фандъкова, която е най-очакваният им кандидат, сред коалиционните партньори се говори, че регионалният министър Лиляна Павлова може да поеме градските дела.

При Реформаторите приятелската борба ще е между Вили Лилков и Соломон Паси, пише Нова телевизия. Колебания има и в опозицията. В БСП се чудят между Корнелия Нинова, Калоян Паргов, традиционно - Георги Кадиев, Петър Курумбашев. Социалистите обаче също обмислят така наречения "мажоритарен ход", пускайки в надпреварата за столицата Евгения Живкова.

В големите градове всеки ще разчита на успешните си настоящи кметове за нов мандат. Въпреки интересните кулоарни слухове, всеки обещава предвидими избори.

"Не виждам как може да има изненада в Бургас, в Пловдив, в Стара Загора. А София не е имала в моя живот толкова добър кмет”, каза Красимир Велчев от ГЕРБ.

Още преди месеци Реформаторите заявиха, че поне в големите градове ще са конкуренция на ГЕРБ, а коалиции и подкрепи са невъзможни, въпреки партньорството им в кабинета. С наближаването на изборите, категоричните обещания са на път да избледнеят.

По непотвърдена информация от ГЕРБ се опитват да убедят Реформаторите да не издигат своя кандидатура в Бургас и още няколко града. Преди това уравнение обаче, в блока ще трябва да решат друго. Вили Лилков, Соломон Паси или нито един от двамата.

"Отнасям се с голямо внимание и уважение към кандидатурата на господин Паси. Моето условие да участвам в тези избори е, само ако имам подкрепата на целия блок", категоричен е Вили Лилков от Реформаторския блок.

АБВ и БСП ще се явяват заедно на места. За начало - Кюстендил. "Никак не е странно, напротив, твърде закономерно е, защото ние имаме една претенция към АБВ – участието им в дясното управление”, заяви Атанас Мерджанов от „БСП - Лява България”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase