Снимка: bTV
fallback

Лидерът на ГЕРБ в Копривщица Радослав Йовков е наел от общината 10 000 дка пасище без да има нито едно животно, показа разследване на bTV.

Местният животновъд Димитър Ватахов твърди, че заради наетата земя политикът може да вземе около 24 000 лева субсидия. Йовков пък е категоричен, че до този момент не е взел нито една стотинка от държавата. Заради това, че и двамата имат договори за една и съща земя обаче субсидията на Ватахов е спряна.

Той отглежда овце повече от 10 г. и с договор ползва общинска земя за пасище на животните си. Един ден разбира, че част от тази земя вече е отстъпена на друг човек – именно лидерът на ГЕРБ в Копривщица Радослав Йовков.

"Застъпената част от пасището е ето тази зад мен. Най-хубавата и най-чистата част от пасището. В случая г-н Йовков е наел 10 000 дка земя от Общината. Не му харесва неговата част, която е останала и се настанява на по-благоприятната част, за да получи субсидии. Чудя се и вие като снимате и ние сме тука, освен моите животни - други не виждам", казва Ватахов пред телевизията.

Според закона пасища се отдават само на стопани с животни. Но миналата година община Копривщица решава, че земи за паша могат да се отдават дори само при инвестиционно намерение. Така местният лидер на ГЕРБ получава земите срещу разрешение за строеж на ферма за кози.

"След като всички, подчертавам думата всички животновъди бяха задоволени с полагащата им се мера, включително и Димитър Ватахов, аз съм получил мерата, която никой не я искаше", категоричен е Радослав Йовков.

Според животновъда обаче, заради застъпените декари партийният активист може да вземе 24 000 лева субсидии "без да му стъпва кракът", докато на него му спират финансирането.

Йовков твърди, че до момента на интервюто не е получил "една българска стотинка".

Според разпоредбите на ЕС, не може за една и съща земя двама животновъди да получават субсидия. Решението кой да получи финансиране зависи от Държавен фонд "Земеделие". Там постъпват по соломоновски.

"На този етап, тъй като двата договора са с абсолютно еднаква тежест и двата бенефициента са лишени от подпомагане", обяснява експертът "Директни плащания" в ДФЗ Гергана Симонска.

По думите й начинът на поддържане на площите зависи от културата, която е декларирана. Т.е. ако е заявено като ливада - то би трябвало да се коси, ако е заявено като пасище, би трябвало да се поддържа с пашуване и съответно бенефициентът трябва да има животни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

продължение 31

преди 8 години

Но ако към това лице се приложат законови не популярни принудителни мерки, каквито са му прилагани в миналото се питам колко от тези балъци/да ме извиняват/ама на такива ми приличат ще останат да около него?!!!

18

ххх

преди 8 години

Както е писал някой по долу,че не се гледа обективно...Колко работни места е създал ?!!! Това господа е популизъм използван от минали и настоящи политици и усвояван от такива бизнесмени като Радослав Йовков който се опитва да го прокарва сред населението на град Копривщица и за съжаление /предимно на самите тях/една малка част от "привържениците му" я възприемат по желания от него начин.

17

Калоян

преди 8 години

За съжаление това е практика при това управление.... И хващат само тези, които решет в един момент да са независими и да не дават отчисления по върховете

fallback