Снимка: архив, Булфото
fallback

Най-малко трима души са пострадали по-сериозно при масов бой в Гърмен. За това са сигнализирали жители на квартал “Зграде”.  Пострадалите са транспортирани в болница, предаде БНР.

По неофициална информация скандалът бил предизвикан от забележка за много силна музика и шум от микробус, който спрял с голяма група роми, дошли да продават гъби. 

Разярени, те се нахвърлили върху групата мъже българи, почиващи под вековния чинар, като използвали камъни и хладно оръжие.

За няколко минути на място е пристигнал и кметът на общината Минка Капитанова, която е поискала по-сериозно полицейско присъствие. Ромите са проявили агресия и към полицията.

Най-малко 8 души са били задържани в РПУ - Гоце Делчев след боя между българи и роми, каза Минка Капитанова.

Пет часа след  кървавия сблъсък между  роми и българи към полицейските екипи се присъединиха и части на жандармерията. Полицията обгради от всички страни квартал "Кремиковци",  в който живеят около 900 роми, заради желанието за отмъщение.

Към първоначалната група роми започнали да прииждат още хора от махалата, която е близо до мястото на инцидента. Полицията успяла временно да овладее положението и да прогони ромите.

Междувременно голяма група мъже от Гърмен, повечето млади, се организирали и тръгнали към ромския квартал "Кремиковци", каза кметът на общината Минка Капитанова, която също е била свидетел на кървавата саморазправа.

Мъжете, търсещи отмъщение, се събраха пред входа на ромската махала, готови да пробият полицейския кордон и да си отмъстят за ранените им съграждани. Почти всички мъже от Гърмен са на крак и настояват ромите да бъдат изселени заради набезите, кражбите и заканите, които са станали ежедневие.

Кметът на общината Минка Капитанова потвърди, че проблемът тлее от години. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени. Общината не може сама да се пребори с проблема, категорична е Капитанова и настоява за обстойна полицейска проверка на квартала заради съмнения, че много роми живеят нелегално там.

Към мястото на напрежението пътува и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По непотвърдена информация роми от Петрич се придвижват с автобуси към Гърмен. Ситуацията не изключва нови сблъсъци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

оптимист

преди 8 години

ето защо трябва да останат футболните отбори цска ,левски , локо пд и ботев с техните агитки и да минат на заплата към МВР.

85

художника

преди 8 години

А бре, къде е сега оная помия Ахмет Башев? Нали се застъпваше за правата на малцинствата?Това е резултата от глезенето на определен ЕТНОС ! 129 незаконни къщи и държавата не прави нищо, а в Софийския квартал Г.Баня си построиха временна канализация, за да не текат фекалните води по улиците им, а "ДЪРЖАВАТА" им направи АКТ, защото нямали строително разрешение.

84

маке

преди 8 години

ами гледах новинитв нема таквия работи бре ора нищо не е станало

fallback