Снимка: БТА

Амбицията ни е 3 милиона души да посетят Пловдив през 2019 г., когато градът ще бъде "Европейска столица на културата", съобщи кметът на града Иван Тотев след завръщането си от Брюксел, където на 19 май градът официално бе обявен за културна столица на Стария континент.

Още по темата
По думите на Тотев, благодарение на спечелената титла, България може да увеличи интереса към себе си и културно-историческото си наследство. В момента около 2-2,5 процента от всички туристи, които годишно посещават страната ни, са пряко ангажирани с културен туризъм, обясни кметът.

Според него целта е тази цифра да се увеличи двойно през следващите четири години.

Иван Тотев съобщи още, че от днес общината започва да събира проектни предложения от творци, артисти и институции, които да бъдат изпълнени до 2019 година. В процедурата могат да участват културни оператори от България и цяла Европа, като ще се приемат предложения за различни по формат събития.

Бюджетът, за който Пловдив кандидатства като културна столица на Европа през 2019 г., е 32 млн. евро, припомни кметът Тотев. Той посочи, че в продължение на два дни градът ще празнува спечелването на титлата "Европейска столица на културата". Тържествата започват тази вечер с концерт на Пловдивската опера за официалното откриване на Пеещите фонтани.

В събота на сцената на пл. "Стефан Стамболов" концерти ще изнесат ансамбъл "Тракия" и пловдивският Хор на момчетата. В 12,30 ч. кметът Иван Тотев ще поздрави с реч гражданите и гостите на града, а от фонтана пред общината ще  бъдат пуснати в небето 2019 балона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase