В курорта Паничище се провежда заседание на Консултативния съвет към Дирекцията на Национален парк Рила за изработване на новия план за управление на парка.

Изборът обаче се превърна в пълен цирк, защото този съвет се избира по предложение на директора на парк Рила и задачата му е да приеме резултатите от изработването на новия план за управление на Национален парк Рила.

С подкрепата на директора Красимир Андонов Зелените се опитаха да наложат свой кандидат. След комична поредица от прегласувания - предложеният кандидат от фондация „Биоразнообразие“ бе отхвърлен от другите членове на консултативния съвет.

За председател по право бе избран директора на парка Красимир Андонов, а за зам.- председател - кмета на община Самоков Владимир Георгиев.

След като не успяха да спечелят конкурсите за изработване на плановете за управление на Национален парк Пирин, на Природен парк Витоша и Национален парк Рила - Зелените от Коалиция „За да остане природа в България“ успяха да наложат в Консултативния съвет членове от четири техни организации.

Други неправителствени организации с екологична насоченост освен тези от Коалиция  „За да остане природа в България“ не бяха поканени. Подобен такъв случай имаше и при определяне на Консултативния съвет на Национален парк Пирин. Там отново бяха направени единствено от Коалиция „За да остане природа в България“.

Със сигурност силното участие на Зелените в Консултативния съвет на Национален парк Рила ще се отрази негативно като е ясно, че до минимум ще бъдат сведени възможностите за развитие на туризма.

Преди години представители на тази коалиция саботираха изграждането на лифта към 7-те рилски езера, даже се стигна и до рязане на въжето. Това се случи въпреки извършените десетки проверки, от които стана ясно, че не лифта, а безразборно използваните джипове и камиони, извозващи хора до 7-те рилски езера, са основните замърсители на природата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase