Снимка: архив, Булфото
fallback

В България през 2014 година 73,4% от проверени 94 места за къпане са били с отлично качество на водата, сочи публикуваният днес годишен доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) и Европейската комисия.

С лошо качество на водата са 3,2 на сто от местата за къпане или три обекта, които обач3е не се споменават. Със задоволително качество са 91 от местата, а с отлично - 69 места (73,4%).

Година по-рано в България 66 процента от проверените места за къпане бяха с отлично качество на водата, а 1 процент (само един обект) - с лошо.

Едно от основните заключения в доклада е, че в Люксембург и България всички води за къпане във вътрешността на страната (езера и реки) са отлични. След тях се нарежда Дания с 95 процента. Германия е постигнала отлично качество при 92 процента от близо 2000 такива места за къпане.

В България само четири от 94-те проверени места са вътрешни води, а останалите 90 са крайбрежни.

Най-добро качество на водите по плажовете в Европа предлагат Кипър, Малта и Люксембург, където всички места са отлични.

Качеството на водата е било отлично поне на 90 процента от проучените места в Гърция, Хърватия и Германия.

Страните с най-голям дял води за къпане, които не са покрили стандартите на ЕС, са Естония, Ирландия, Холандия и Швеция, отбелязва ДПА, като цитира доклада.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 8 години

В момента водата е кристална, но пясъкът гъмжи от кърлежи, бълхи и други гадинки. Живея на морето, а от две години не съм ходила на плаж. През август, отидем ли на плаж, задължително хващаме някоя зараза. Преди две години за малко не ми вкараха детето в болница заради разстройство и диария. Вчера се разходихме на плажа и като се прибрахме, открих, че един кърлеж й се беше забил.Израстнах на морето и през цялото си детство не бях виждала кърлеж. През последните години гъмжи от тях.

59

ами чисто си е

преди 8 години

щом троловете злобеят, звачи новината е добра за България!

58

Анонимен

преди 8 години

да проверят пак към средата на Август :)

fallback