Снимка: архив Булфото
fallback

Църквата почете паметта на светите баташки мъченици. В центъра на Батак в събота  вечерта беше отбелязана 139-ата годишнина от клането.

На открито пред иконата на баташките мъченици бе отслужена божествена света литургия, ръководена от Пловдивския митрополит Николай заедно с десетки свещеници от цялата страна, съобщи „Нова телевизия”.

По-рано литийно шествие от църквата-костница "Света Неделя" бяха изнесени иконата на светите мъченици и саркофагът, в който се съхраняват костите им. 

"Видях костите им, натрупани в една низина, където ги глождеха кучета. Нито една къща не беше оцеляла" - така започва разказите си за видяното  американецът Макгахан.

Баба Мария разказва спомените на дядо си, който по време на клането е бил на 12 години.

"Една от жените била много красива и хубава. И турците казали, че тази хубавица не е за затриване. Взели я да я водят в Турция, а всички други са били избити", разказа жената пред НТВ.

В църквата "Света Неделя" са били изклани 2 хиляди души.  Мощите им се пазят и до днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

anonimen

преди 8 години

bravo na Ottoman za izvinenieto. samo doblesten chovek moje da se izvini za greshkite na dedite si.da uvajavame istoriiata si ,da obichame darjavata,v koiato jiveem,i da sme tolerantni edin kam drug-samo taka shte ima napredak v razvitieto ni

19

CC До Ottoman.

преди 8 години

Черно петно за българите можеше ако и те бяха изклали няколко хиляди турци - жени и деца. Иначе НЕ! По време на Траките не е имало българи, територията на България е била в пределите на Римската империя. Вярно е че извинението трябва да е от държавата Турция, но тогава ЗАЩО ВАШИТЕ ЛИДЕРИ НЕ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ, НАЛИ СА БЪЛГАРИ, А!?Едно извинение няма да промени историята, но ще покаже разграничаване, а в момента се демонстрира точно обратното.Значи възродителния процес е бил правилен

18

nqma proshka

преди 8 години

Кръв с кръв се измива , помнете младите и не забравяйте това ! Векове да минат пак така ще бъде , няма да простим и ще отмъстим . България над всичко !

fallback