Снимка: БТА

Лекари от Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Русе и от този в Благоевград излязоха днес на протест.

Те се обявиха против идеята за заличаването на специализираните центрове и обединяването им със съответната областна или университетска болница.

"Не сме съгласни срещу обединяването на общинските с държавните лечебни заведения. Ние имаме само трима администратори. Колко ще спестим от заплатите на тези трима администратори? Къде ще отиде диспансеризацията на пациентите? Ние имаме структури, които не се дублират с държавните болници. Имаме скъпоструваща апаратура по европроект, която е с петгодишен договор да не се променя собствеността й", каза д-р Орлин Корабов, председател на синдикалната организация към КНСБ в КОЦ-Русе, цитиран от БТА.

Д-р Бисер Начев от центъра в Благоевград заяви, че се оценява волята на министъра на здравеопазването Петър Москов да бъдат направени реформи в системата, но "единствената ни молба е министър Москов да поеме ангажимента този текст, с който се заличават специализираните центрове, да отпадне".

По думите му пациентите няма да получават нито добро качествено лечение, нито добро проследяване.

Лекарите заявиха, че ще протестират всеки ден, докато се постигне диалог. Продължава и подписката, организирана преди няколко дни.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов заедно с председателя на Общинския съвет Радослав Тасков дойдоха пък на протеста на лекарите от СБАЛО "Св. Мина".

Камбитов съобщи, че е изпратил становището на общината по въпроса до министър-председателя, вицепремиера Томислав Дончев, до министъра на здравеопазването и до председателя на парламентарната комисия за здравеопазване.

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков заяви, че онкоболницата е 100% общинска собственост, трябва да остане общинска и да продължи да съществува като самостоятелно лечебно заведение.

"Ние сме за запазване на съществуващата специализирана онкологична мрежа и протестираме срещу предложението на министъра на здравеопазването за промяна в Закона за лечебните заведения, с което се предвижда сливането на онколобниците с многопрофилните болници за активно лечение", заяви от името на своите колеги управителят на благоевградската онкоболница д-р Георги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase