Снимка: Нова тв

Жителите на Сопот организират жива верига пред кметството и блокада на подбалканския път София-Бургас. Причината - частен съдебен изпълнител ще прибира имуществото на общината заради дългове, а хората искат да го спрат. 

Пред сградата на общината още от 08:00 часа сутринта се събират служители, които се заканват да не допуснат частния съдебен изпълнител да опише и изземе имуществото, което в последствие да бъде разпродадено на публичен търг.

Общината дължи 4,5 милиона лева на фирмата, която построила пречиствателната станция на града. В момента местните власти кандидатстват за безлихвен заем, за да може да бъде покрит този дълг. 

Хората се заканват да бранят имуществото на общината със зъби и нокти, а частният съдебен изпълнител ще пристигне в 11:00 часа. Над 300 предмета, собственост на община Сопот, ще бъдат продадени на публичен търг. Сред тях са бюра, маси, столове, секции, монитори, компютри.
 
"За момента може би столът ми е спасен, както и по-голямата част от оборудването. Не е толкова важно столовете и масите. Проблемът е със сърварите и с цялата информация, която се съдържа за физически и юридически лица. Точно това не трябва да се случва. Не трябва да напускат очертанията на сградата. Означава данъкоплатците на община Сопот да не получават администриране в определен период от време", обясни пред Нова телевизия кметът Веселин Личев.
 
По думите му през неговия кабинет минава цялата информация за училищата и детските градини. 
 
"Тук е счетоводното обслужване на общината и почти всички компютри са описани заедно със софтуера, със счетоводните програми", обясни още Личев.
 
Цената на предметите тръгва от 10 лева  и стига до 400. Според кмета този търг няма да покрие и една трета от задължението на общината.

В действията на кмета, подкрепен от гражданите, частният-съдебен изпълнител видя политически мотив.
 
"Казвам моето мнение. Това е форма на предизборна кампания. До този момент той не проявява никакво желание да решим казуса, а по-скоро използва ситуацията като ние си говорим чрез медиите", обясни още Мариана Обретенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase