Снимка: архив, БулФото

Тридневен траур е обявен от днес в дупнишкото село Яхиново, където петима души намериха смъртта си вчера при катастрофа на главния път в селото.

На място са загинали Емил Скоклев /19 години/, Мариан Джамбазов /20 г./, Ивайло Йотов /16 г./, Илиан Гущеров /14 г./, всичките от селото, и 40-годишната Елза Р. от Кюстендил, съобщи БТА.

Още по темата

Трагедията е станала към 17.30 часа на главната улица "Иван Вазов" в Яхиново. Катастрофиралият "Фолксваген Голф" е пътувал в посока Дупница. Предполага се, че е управляван от Емил Скоклев, който тази година трябвало да бъде абитуриент в Дупница. Младежът наскоро взел книжка, разказаха местни хора. По данни на разследващите шофьорът е карал с несъобразена скорост.

Автомобилът се е ударил в крайпътен електрически стълб, който се пречупил от удара, а автомобилът се е преобърнал.

Освен Скоклев, жертви на тежкия инцидент са и пешеходци, намиращи се край мястото на катастрофата. Един от двамата оцелели при катастрофата в Яхиново - 16-годишния Милчо Палакарски, е транспортиран в клиниката "Пирогов" с черепно-мозъчна травма. Другият оцелял - Светослав В., на 18-години, е бил приет в болница в Дупница с по-леки травми, откъдето вече е изписан.

Местни хора припомниха, че в района и миналата година е станал тежък инцидент. През август друг автомобил, пътуващ към Дупница, се забил отново в електрически стълб в селото, но за щастие тогава се разминало без жертви.

По случая е започнато досъдебно производство под прякото ръководство на Окръжната прокуратура в Кюстендил, назначени са експертизи за установяване на скоростта на придвижване, каза говорителят на полицията Катя Табачка. Взети са и кръвни проби за употребата на алкохол и за установяване на водача, уточни Табачка.

По данни на местни хора пътуващите в колата са употребили алкохол, това е потвърдил и единият от оцелелилите при инцидента младежи, който е бил в автомобила, каза кметът на селото Владимир Боцев.

Липсата на родителски контрол е една от причините за жестоките пътни инциденти, при които загиват деца. Това коментира пред БТА архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски. Той също е от селото и е загубил близък при злополуката.

"Родителите се интересуват само от печалбарство - заминават в чужбина, за да печелят пари и оставят децата си на произвола", каза Паликарски. "Тези дечица, които са били на тротоараq пък съвсем са били невинни. Другите са пили, яли, забавлявали са се. Но защо и невинни да стават жертви на безрасъдството на други", коментира свещеникът.

Според кмета на селото Владимир Боцев, родителите на едното от загиналите деца - Мариан, са на работа в Чехия. Бащата на момчето, за което се предполага, че е управлявало катастрофиралия автомобил - Емил, е загинал наскоро в чужбина.

По данни на кмета на Яхиново, което е едно от най-големите села в Кюстендилска област, почти една трета от жителите му работят в чужбина. Всяка къща има емигранти - главно в Америка и Италия. Жителите на Яхиново са около 2 200 човека, а около 700-800 човека са навън, каза Боцев.

Според Паликарски образованието като цяло и педагозите също имат вина за случващото се. "Цялата социална система на тази държава не работи", каза още свещеникът. "С бой съм израснал - и в училище, и в къщи, а не съм се повредил", допълни отец Паликарски. Според него са нужни и спешни мерки по отношение на употребата на алкохол от младите.

Той е поръчал специална икона от Света гора, която се очаква да пристигне в Дупница на 23 май, за да бъде извършен молебен за слагане на край на жертвите по пътищата в региона. Паликарски припомни, че от началото на годината са загинали 10 души от Дупнишко при пътни произшествия, някои от които и в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase