Снимка: архив Булфото
fallback

Първи сигнал за мечешка щета за тази година е получен в РИОСВ- Смолян, съобщи директорът на инспекцията  Екатерина Гаджева.

Добрата новина е, че става въпрос за 25 кг фураж, но тревожното е, че случаят е в населено място – в село  Върбово, обясни тя, цитирана от "Фокус". В селскостопанска сграда е имало телета и зайци, но те не са били засегнати от мечото нападение.

Гаджева добави, че коментарите, че закъснялата зима е причина мечките да се събудят едва сега не са верни, тъй като още в края на март в инспекцията са получени сигнали за движение, а също и през зимните месеци са забелязвали следи и са реагирали в района на село Забърдо, но са констатирани само следи от мечки без щети.

"Като експерти това много ни радва, защото считаме, че проектът, който реализирахме за намаляване на кафява мечка, реализиран по оперативна програма "Околна среда”, дава резултати. Ежегодно щетите намаляват и за първа година, ето вече сме края на месец април, ние имаме единствено унищожен фураж”, каза Гаджева и допълни, че през други години още през февруари и март, още при първото по-сериозно затопляне щетите са били сериозни.

Не храним илюзии, че няма да има щети от мечки, но се надявам те да са по-малко и по-леки. Стопаните да си ползват електропластирите и кучетата, за да може да са прецедент сигналите и да не са ежедневие нанесени щети от мечки, препоръча Гаджева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

До bg е ПРАВхора може да се развъждат, хищници не,.....странно

11

Анонимен

преди 9 години

До bgВикаш батка, да махнем гората и да построим мол, и да слушаме вътре черно и чалга...,надявам се, че не всички млади хора искат да са рапъри и гледат страшно,кафявата мечка е уникално животно, а *** като теб,пълен ми е клозета с тях

10

Bubbles

преди 9 години

До bgТочно обратното - гората трябва да се пази от хората а не от животните, и пак не животните а такива като теб трябва да се държат заключени в клетки, щото сте вредни за обществтото и за природата едновременно!

fallback