Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Търговци от Пиринския край се надяват на добри обороти покрай Гергьовден, благодарение на клиентела от южната ни съседка.

В последните месеци все повече гърци от пограничните селища пазаруват евтино в магазините в региона. Най-много са в Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Доста от собствениците на обекти в тези градове признават, че разчитат на елините, за да вържат двата края и да припечелят нещо.

Гърците от своя страна се кооперират по 3-4 души в един автомобил, за да им излезе доста по-тънко и разходът за гориво.

"Ние имаме късмет, че сме съвсем близо до границата с България. Не само се възползваме от евтините ви храни, но и се обличаме с дрехи от вашите бутици. Блузките тук са по 3-4 евро, а при нас са от 10 евро нагоре", обясняват гърците пред в. "Стандарт". Те купуват и много сувенири за празника. Посещават манастири и църкви, редят се на опашка пред храмовете.

Все по-често в Петрич и Сандански пристигат десетки автобуси, повечето пълни с гръцки пенсионери. Възрастните хора си организират екскурзии за един ден. А целта на пътуването им е да обиколят магазините в търсене на по-евтина храна за християнския празник.

"Купуват най-вече агнешко месо, но вземат и плодове, и зеленчуци, други хранителни продукти, които са им на сметка. За нас е важно, че оставят стотици хиляди евро тук", твърдят търговци в Сандански. И признават, че ще вдигнат оборота в навечерието на Гергьовден с помощта на гръцките клиенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

гербист от пропаганд

преди 9 години

Гърците идват да пазаруват у нас, защото е евтино.Ето, защо да плащат 9% ДДС за храните у тях си, като могат да дойдат тук и да платят храна с 20% ДДС?И въпреки по-високия данък у нас, цените ни пак са по-ниски, защото у нас се продават основно *** ...

9

Анонимен

преди 9 години

НЯКОИ ОТ ГЪРЦИТЕ ЗА 30 ГОДИНИ ОТ КАКТО СА В ЕС СКЪТАХА МИЛИОНИ В БАНКИТЕ И СЕЙФОВЕТЕ СИ. А ТЕЗИ КОИТО СА ЖИВЯЛИ НА ПО ШИРОКО В ТАВЕРНИТЕ НА УЗАКИС И СИРТАКИС СЕГА ЩЕ ГО УСЕТЯТ УЗАКИТО И СИРТАКИТО МНОГО СИЛНО.

8

Иво

преди 9 години

Аз съм от Сандански. Няма такова нещо. Навремето идваха, пазаруваха, в казината ходеха. Сега никой не идва. В момента са се свили, изплашени са за бъдещето си, а и вече нямат толкова пари.

fallback