Снимка: Булфото, ахрив
fallback

Започва изграждането на точно копие на първия български самолет, по повод 100 години от създаването му, пише "Фокус".

След като бъде завършен самолетът ще бъде изложен на входа на Музея на авиацията в село Крумово.

"Като първи български самолет, той е гордост за нацията ни и с него трябва да започва цялата експозиция на музея", смятат инициаторите от Фондация български ВВС.

България е сред държавите-пионери, създали свой самолет в зората на авиацията преди 100 години. Самолетът е дело на талантливия авиоконструктор Асен Йорданов. Датата на първия полет на самолета – 10.08.1915 година е обявена и за начало на българското самолетостроене.

За създаването на реплика на първия български самолет Фондация български ВВС участва с проект по програма "Родолюбие" пред Министерство на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 9 години

,,Изграждат реплика на първия български самолет" ... и ще бъде изложен в репликата на първото нашенско летище - със снимка за спомен ( ако нсо не се учат пак да карат в Божурище ) . Ще е хубаво ако е с надпис ,,Балкан " да го подарят на костов .

5

Кукувица

преди 9 години

Давал е съвети на Господ как да направи Адам.

4

Анонимен

преди 9 години

Айде пак руските тролчета се юрнаха да плюват България. За ваше сведение, полуруснячета, Русия е капитулирала пред Царство България, в което са се произвеждали самолети. За ваше сведение, Асен Йорданов е емигрирал в САЩ, а не в Се Се ***. Също и Сикорски.

fallback