28-годишната Минка. Снимка: Dnes.bg

Новородено бебе почина 4 часа след раждането си в асеновградската болница.

28-годишната Минка от село Богданица разбира, че чака дете в петия месец от бременността. Ражда здраво момиченце с тегло от 4 килограма и половина.

"Ходихме на консултации, там ни изпращаха в болницата, бебето беше добре и така 7-8 пъти, накрая се стигна до фатален край”, разказа пред Dnes.bg бащата на починалото бебе Йордан Борисов.

Минка е преносила бебето осем дни. Обвинява за смъртта лекарите.

"Поне да знам, че е болно моето бебе, ще се успокоя, но в нашата България няма справедливост”, разказа майката Минка Пенева.

От родилното отделение на асеновградската болница твърдят, че родилката не е посещавала редовно консултации при гинеколог и отричат причината за смъртта да е лекарска грешка.

"Влошаване на състоянието на детето около 0:30 часа – 2 часа след раждане, изпада в тежко депресивно състояние, след което бебето се е възстановило и е дишало нормално. Към 2 часа има нов срив на състоянието на детето, прави се нов опит за реанимация, но неуспешен – в 2:15 часа – смърт на бебето”, твърди д-р Богдан Червенков, завеждащ АГ-отделението в МБАЛ-Асеновград.

Жената е посещавала частната практика на лекар от АГ-отделението. Той е категоричен, че тя се е консултирала редовно с него.

"Тя е идвала най-редовно и най-стриктно на консултации, когато трябва”, категоричен е д-р Владимир Иванов.
Проверка на прокуратурата ще покаже има ли виновни за смъртта на новороденото момиченце.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase