Архив: Булфото

Гражданско неподчинение са обявили работниците в общинско търговско дружество "Тролейбусен транспорт" в Перник, съобщиха от предприятието. Хората са се събрали на кръговото движение на източния вход на града откъм София и преминават през пешеходните пътеки без да спират движението.

Те настояват транспортното дружество, което заради прекъснат ток спря работа принудително, да възстанови дейността си. Трета седмица тролеите в Перник не се движат заради неплатени задължения към ЧЕЗ.

Кметът Иван Иванов предложи дружеството да бъде обявено в несъстоятелност, а персоналът му да се регистрира на трудовата борса. Над 3 млн. лв. "Тролейбусен транспорт" дължи на НАП и близо 800 000 лв. на ЧЕЗ. След ликвидация на сегашното дружество през лятото да бъде създадено ново общинско предприятие, което да ангажира същите хора и да бъде на подчинение на кмета, предлага Иванов.

Хората обаче не са съгласни и настояват промяната да се извърши в движение."Ние бяхме общинско предприятие, дори не сме разбрали кога Общинският съвет ни е преобразувал в търговско дружество", заявиха протестиращите.

Те се опасяват, че ако бъде обявено в ликвидация, предприятието ще бъде разграбено и унищожено. От 14 града, в които има тролейбусен транспорт само в Перник е губещ, мотивират се протестиращите.

Според тях причина затова е и съществуващият транспортен хаос в града, за който признава и кметът. Недоволните искат промяна в транспортната схема, която да даде превес на единствения екологичен транспорт в Перник, който е сред горещите екологични точки в страната ни.

Протестиращите настояват за нови разговори с общинската управа. Ако не ни чуят и не дойдат при нас, ние ще продължим протеста си пред общината, заявиха недоволните.

Председателят на Общинския съвет Милан Миланов заяви пред БТА, че утре ще бъде свикан Председателски съвет, който заедно с общинската администрация ще обсъди ситуацията в "Тролейбусен транспорт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase