Снимка: Dnes.bg
fallback

500 противотанкови гранати са избухнали в складовете на ВМЗ-Сопот в Иганово. Това стана ясно при посещението на главния секретар на МВР Георги Костов на мястото на експлозията.

"Две са били големите експлозии, а до ранния следобед са регистрирани 21 вторични взрива", съобщи на място Костов.

Над районът е летял безпилотен самолет. Кадри от него показват, че е изгоряла западната половина на цеха в Иганово.

"На производствената площадка, където е станал взривът, не е имало готови сглобени боеприпаси и в складовете не  са влизали хора от деня, в който избухнаха първите взривове на 21 март", съобщи заместник-икономическият министър Любен Петров.

Oще по темата

"Разследват се всички възможни версии, включително и саботаж", коментира главсекът на МВР.

Любителско видео показва облакът под формата на гъба в първите минути на взрива. Цяла сутрин над
производствените цехове на ВМЗ Сопот за термоглави се вижда пушек.

Към мястото се отправиха три противопожарни автомобили и коли на Бърза помощ. Десетки жители на Иганово бяха евакуирани след първия взрив.

Местните хора смятат, че причината за взрива е саботаж, защото днес заводът е трябвало да започне работа за първи път след експлозиите през март.

Движението по подбалканския път София - Бургас е отцепено в района на сопотския квартал "Анево". Спрян е и пътническият влак Карлово - София на спирките Карлово и Христо Даново.

Няма опасни емисии във въздуха в Иганово след взрива, показват резултатите от трите последователни измервания, направени  на място.

След получен сигнал за взривове в завода на ВМЗ в село Иганово по разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, мобилна станция с екип на РИОСВ – Пловдив и на Регионална лаборатория - Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда са заминали за Иганово.

Подвижната мобилна станция е разположена пред кметството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

Бас държа ,че ако сложа на куп 500 гранати каквито и да са.Противотанкови или каквито си изберете и ги взривим ей така на куп както са .Я гръмнат 10-20 я не .За това се използва ДШ когато се взривяват множество единични заряди.

15

Анонимен

преди 9 години

Застигна ни китайското проклятие да живеем в интересни времена.

14

бб

преди 9 години

1. Какво правят тези "гранати" в 835 ц? След като цеха се затваря за неопределено време, всичко се изнася в складовете за ГП, незавършено производство и материали.2. Нека специалистите обяснят: 2.1. Ако една "граната" / изстрел / се задейства, как ще "взриви" другите?2.2. Как един изстрел ще се задейства, ако няма удар на челния взривател в твърд предмет, и то при определена скорост?2.3. Ако един изстрел е "недогледан", как ще се взриви след 23 дни?

fallback