Иван Портних. Снимка: архив Булфото

Кметът Иван Портних официално даде старт на ремонта на Юнашкия салон. Договорът за финансиране е по програма „Джесика" за сумата от 1,8 млн. лв., срокът за реализиране на проекта е около 7 месеца. Готов е и линейният график на ремонтните дейности, които вече започнаха.

"Юнашкият салон е един от символите на града, които имаме амбицията да възродим. След финала на проекта сградата ще бъде превърната в дом на спортната общественост и слава, както е замислена при построяването й", каза кметът.

Сградата с уникалните си дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. и е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г. Юнашкият салон е признат за първото спортно съоръжение във Варна. “След над 100 г. ще обновим тази спортна база. Това е реалният дом на варненската спортна общественост”, изтъкна кметът.

Целта на реновирането на обекта, който е запустял и изоставен от десетилетия, е да бъде възстановен, включително и в съответствие със Закона за защита на културните паметници. Вътре салонът ще бъде изцяло обновен, което ще го направи подходящ за спортни, културни и други събития, малка изложба в чест на спортните постижения на Варна ще бъде разположена във фоайето.

Мартин Заимов, изпълнителен директор на "Регионален фонд за градско развитие" към “Джесика”,     коментира на свой ред, че за Юнашкия салон преговорите са продължили близо 3 г. Това е само един от проектите във Варна, които ще бъдат финансирани по програмата.

"Над 22 проекта в големите градове са с наши средства – каза той. – Юнашкият салон ще стане хубаво място за спорт и за събития.” Салонът е бил седалище на спортната общност на Варна, част от прочутия Съюз на гимнастическите асоциации “Юнак“, основан в края на ХІХ век и активен до 1944 г. Сградата дълги години е била изоставена и необитаема.

Проектът предвижда ремонтът да се осъществи съгласно изискванията на Закона за опазване на културните паметници.

Предстои да бъде извършено конструктивно укрепване на стълбищата, изцяло подновяване на мазилки, облицовки, настилки, дограма, всички вътрешни системи - електрическата, ВиК, климатизацията и др. Ще бъдат изградени нова пожароизвестителна инсталация и общодостъпна среда. Ще бъде ремонтиран покрива, като се запази естетичната му визия.

Фасадите и фасадните орнаменти ще бъдат ремонтирани и  реставрирани, запазвайки вида на сградата, която е паметник на културата. След приключване на ремонтните и реставрационните дейности ще има спортна зала със 100 места за зрители, обслужващи помещения на приземното ниво, стаи за треньорите на партера, етаж  с арт-кафе, офиси и тераси с възможност за визия към залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase