Снимка: архив, БулФото
fallback

Прокуратурата привлече като обвиняеми още 8 лица за участие в група, проповядваща антидемократична идеология, съобщават от пресцентъра на институцията.

Oще по темата
В хода на разследването по досъдебно производство, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу последователи на Ислямска държава, са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Днес в качеството на обвиняеми по делото са привлечени Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик, Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик. Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Всички са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война - престъпление по чл. 407 НК.

Спрямо тях са взети мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд – Пазарджик.

Ходжата Ненко Щерев е арестуван на домашния му адрес на ул. "Мануш Войвода" в ромската махала в Асеновград, предаде "Фокус". Наскоро в дома му гостували ходжи от Пазарджик.

Арестите тази сутрин са продължение на операцията срещу проповядването на радикален ислям, започнала през ноември миналата година.

Тогава при специализирана операция в Пазарджик бяха задържани 22-ма души. Сред задържаните бе и Ахмед Муса Ахмед, смятан за лидер на мюсюлманите в ромската махала на града.

Срещу тях бяха повдигнати обвинения за организиране на група за проповядване на антидемократична идеология, за пропогандиране и възхваляване на война.

Междувременно близки на арестуваните при акцията на ДАНС в Пазарджик се събраха пред сградата на полицията. Те обясниха, че не знаят причината за задържането им, а от полицията отказали информация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

conserver

преди 9 години

До observerСъвършено правилно...

14

Mosp

преди 9 години

Доживотна командировка в Саудитска Арабия. И да не се връщат.

13

парадиране

преди 9 години

Тази акция е да се покажем пред Европа, че службите ни за сигурност работят ефективно. Наистина ли смятате, че тези *** проповядват радикален ислям? Изграждането на терористична радикална клетка не е толкова просто и лесно.1. За това трябва да си образован и фанатизиран!2. За това са необходими сигурни и доверчиви хора!3. Изграждането на една клетка, никога няма да използва публичното пространство за прокламирането на идеите, всичко е потайно.Реакция чрез фейсбук, е слабо разузнаване!

fallback