Снимка: архив Reuters

Два парамотора бяха вдигнати във въздуха, за да търсят отломки от метеорита, който падна в района на Сопот снощи. Както Dnes.bg писа космическият обект бе забелязан от десетки жители в района. От Националния военен център коментираха, че не е засичан граждански или въздухоплавателен обект над града, което потвърждава информацията, че в района е паднала скала от Космоса.

Парапланеристи започнаха по обед подготовка за оглед на района около подбалкана. Предполага се, че метеоритът е паднал между Средна гора и Стара планина. Двата парапланера бяха вдигнати следобед във въздуха, за да направят оглед.

Още по темата
„Това, за което гледам като признаци, са следи от падане на обект от небето, поражения по дървета или почва. Ако открием нещо, ще е от полза за науката, защото това са обекти, които идват от Космоса и са рядко срещани”, каза пред Dnes.bg парапланеристът Николай Йотов.

Парапланерите обиколиха района около Сопот и Карлово, както и част от Стара планина.

Андрей Найденов е един от хората, които са забелязали метеорита. „Една кръгла точка, която е доста по-голяма от звезда и за 3-4 секунди премина. Като самолет беше оставил диря и после се разсея”, разказа Андрей.
Няма данни за щети при падането на скалата от Космоса.

„Очевидците, които са видели това тяло, потвърждават, че наистина е скална маса, една част от нея е изгоряла в атмосферата, а друга част се е приземила в Средна гора”, твърди кметът на Сопот Веселин Личев.
Според специалистите над Земята годишно падат стотици метеорити – някои от тях съдържат ценни метали и дори диаманти.

„В първия момент мислих, че военно поделение гръмна, после ми мина през главата, че може да е гръмотевица, но е невъзможно посред зима”, разказа Христо Иванов, който също е очевидец на случилото се.

Утре е се реши дали издирването на останки от космическото тяло ще бъде преустановено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase