Снимка, архив Булфото

Образувало се свлачище в района на кърджалийското село Пъдарци е предизвикало авария на магистралния водопровод на Кърджали от яз.Боровица" на 100 м от язовира, съобщават от "ВиК" дружеството в града.

Свлачището е скъсало довеждащ водопровод и е оставило без вода Кърджали, Момчилград и още 42 населени места без вода, каза за "Фокус” Илия Илиев, областен управител на Кърджали.

Тежката авария е станала около 00:00 часа тази нощ. Прекъснат е довеждащият водопровод, който се намира на труднодостъпно място в планината, заяви  Илиев.

"От снощи там работят екипи на ВИК. Около 20 м е засегнат довеждащият водопровод, усукан и скъсан е. Имаме готовност да закараме там верижна машина ако трябва да се направи подстъп към мястото. Проблем се явява това, че пътят е тесен, а самата верижна машина трябва да се закара на платформа, но при нужда ще направим и това", каза той. Аварията е голяма, обясни Илиев.

ВиК - Кърджали ще осигури водоноски за населените места, засегнати от аварията на главен водопровод, съобщи  Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Минимум 24 часа ще продължи работата по отстраняване на аварията. В момента в резервоарите на населените места има вода, а там където няма ще се осигурят водоноски. В населените места ще бъдат пуснати обществените чешми, които се захранват от местни  водоизточници, съобщават от МРРБ.

Огромно свлачище пък блокира пътя на шофьорите за Смолян и курорта Пампорово. От АПИ предупредиха шофьорите да не пътуват нощем по планински пътища в риск от свличане на скална маса

Огромна скална маса затрупа пътя Бачково - Наречен, в района на Юговското ханче. Дясната лента в посока Асеновград - Смолян е напълно затрупана, прокаран е обход покрай скалите, но движението е изключително затруднено, образуват се опашки.

Някои леки автомобили преминават, но повечето шофьори се връщат обратно в посока Асеновград и Пловдив. Рейсове с туристи, тръгнали към Чепеларе и Пампорово, също поемат в обратна посока.

По пътя Пещера-Бяга също има свлачище, но там движението се извършва само в едната лента и шофьорите трябва да са с повишено внимание и съобразена скорост.

Временно ограничение на движението е въведено и за пътя Пещера-Батак, поради свлечена скална маса и паднали дървета.

От Агенция „Пътната инфраструктува" съобщиха, че пътищата в цялата страна са проходими при зимни условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase