Снимка: МРРБ

Остава бедственото положение в област Смолян, но все пак обстановката е стабилизирана, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в заседание на Кризисния щаб в града под ръководството на областния управител Недялко Славов и кмета Николай Мелемов.

Още по темата
По данни на щаба в област Смолян няма бедстващи хора, нито нуждаещи се от лекарства. В две малки населени места – Баните и Неделино, се очаква в следващото денонощие да бъде пробит снегът и да бъде осигурен достъп.

Остава проблемът и с тока – все още 75 населени места са без захранване. До 10 дни се очаква то да бъде възстановено, а там където това не може да се направи, ще се доставят генератори.

Цялата 539 км републиканската пътна мрежа в Смолянско е почистена. Единствено пътя до Мугла ще бъде отворен утре, посочи Павлова.

В помощ на общините държавата изпраща на помощ тежка техника. Такава е осигурена за пътя Баните – Загражден, където се очаква пробивът в последния участък в посока Пловдив да бъде направен утре. Техника е изпратена и в посока Неделино – Гарнати, където пътят ще е отворен до сутринта изцяло.

В Кърджали ситуацията е стабилизирана и спокойна, с изключение на община Ардино, посочи регионалният министър.

Бедственото положение на територията на област Кърджали е отменено от областния управител и председател на областния кризисен щаб Илия Илиев, считано от 15.00 часа днес, съобщиха от щаба.

"Оказа се, че в Ардино се намесваме изцяло с техника на държавата, тъй като кметът няма договори за поддръжка и почистване на цялата си общинската пътна мрежа“, каза министър Павлова. По данни на специалистите, кметът не разполага с подходяща техника за зимно поддържане. Павлова обаче увери, че всеки кмет, който има нужда от помощ от държавата, ще я получи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase