Снимка: БТА

Работници от военния завод "Дунарит" АД в Русе организираха мирен протест в района на "Дунав мост". Според синдикатите са се включили повече от петстотин души.

Още по темата
Протестиращите не блокираха граничния пункт, а застанаха в зелената площ в кръговото кръстовище.

Те издигнаха плакати с надписи - "Дунарит" го е имало 112 години, ще го има и без ВАС", "Не гонете младите от страната!", "Искаме да работим в България", и скандираха "Оставка".

"Дошли сме тук, защото искаме да запазим работните си места, за да издържаме семействата си. Служителите са подложени на стрес, а ние работим с взривни материали, за което се изисква спокойствие", казаха председателите на синдикалните структури на КНСБ и на КТ "Подкрепа" в дружеството Дияна Георгиева и Стоил Георгиев, цитирани от БТА.
 
Те заявиха, че остават в готовност за нови протести, и отправиха покана към премиера и към министъра на икономиката да посетят дружеството.

Изпълнителният директор на "Дунарит" АД Кръстю Кръстев обясни, че вчера Административният съд в София е излязъл с определение, с което се спира предварителното изпълнение на решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет за спиране на лиценза.

В момента Междуведомственият съвет може да обжалва в седемдневен срок определението на съда.

Кръстев обясни, че е изпратено писмо и след потвърждение на Междуведомствения съвет ще може да се изнася продукция.

"От спирането на лиценза една експедиция вече бе провалена, като същото ще се случи и с още две, които предстоят. До момента загубите се изчисляват на около 2 млн. лева, като до края на месеца те ще нараснат на най-малко 4 млн. лева", каза Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase