Снимка: БТА

Нивата на реките в страната продължават да са високи, предупреждават от МОСВ. Очаква се повишенията да продължат поради прогнозирани валежи от дъжд и сняг, и очакваното снеготопене през следващите дни.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН днес и утре на отделни места в планините и по високите полета на Западна България ще превали слаб дъжд и сняг. Очакваните количества ще са от 1 до 5 л/кв.м. В събота валежите ще са на повече места.

От МОСВ уточняват, че в по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Повишение на водните нива се очаква при реките Огоста, Вит, Янтра, Провадийска, Средецка, Тунджа, Марица, Арда.

От ековедомството предупреждават за повишено внимание към водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда заради възможни внезапни наводнения.

Според системата за ранно предупреждение нивото на река Марица при Пловдив е на жълтия праг (предупреждение), тенденцията е към понижаване. Нивото на реката при Харманли продължава да е над жълтия праг на предупреждение и се очаква да падне под него в късните часове на 13-ти март. При Свиленград реката продължава да е над оранжевия праг на предупреждение (риск от тревога).

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово се понижава и вече е под оранжевия праг.

Нивото на Тунджа при Ямбол също е под оранжевия праг и плавно ще продължи да се понижава.
 
Нивото на Тунджа при Елхово продължава да е в непосредствено под червения праг на тревога, като по прогноза се очаква да се запази тенденцията на плавно понижение, оставайки над оранжевия праг.
 
Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда нивото на реките във водосбора на ще бъдат под нивата за предупреждение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase