Счупен железорешетъчен стълб в област Смолян. Снимка: EVN България

На много места в Югоизточна България продължава възстановяването на тока за клиентите на EVN България, засегнати от снежната обстановка, съобщиха от дружеството.

Екипите работят по отстраняване на аварирали електропроводи в мрежа "средно" и "ниско" напрежение и на 5 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в мрежата за "високо" напрежение. Работата им е затруднено поради трудния достъп до засегнатите от снега населени места.

На разположение са общо 158 аварийни екипа на дружеството. Към момента са установени общо 130 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба от електроразпределителната мрежа.

От дружеството очакват днес да бъде възстановен токът на клиентите им в голяма част от общините Велинград, Ракитово, Мадан, Рудозем, Баните, Неделино, Ардино.

Възстановено е захранването за Сърница, Доспат и Лъки, като в последната приоритет остава електрозахранването за село Манастир.

Екипите на EVN България работят също и по отстраняване на аварии в общините Кирково.

В област Хасково усилията са насочени към електропровод, захранващ села в района на хасковски Минерални Бани, където има множество счупени стълбове и паднали проводници.

В област Пловдив дейността на компанията е съсредоточена в района на вилна зона Бяла черква в община Родопи, както и за с. Нареченски бани, с. Бачково.

В дружеството продължава да действа Кризисен щаб, който координира действията по възстановяване на електрозахранването.

Навсякъде екипите на EVN България работят в координация с колегите от ЕСО и във взаимодействие с местната и централна власт и националния координационен център.

Вчера следобед е извършено и облитането с хеликоптер на проблемни зони от мрежите на ЕСО и EVN България.

Техници от други райони са включени в аварийните екипи на EVN България и оказват съдействие при отстраняване на повредите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase