Снимка: БТА

Снегът и зимата продължават да създават проблеми в част от страната. Расте броят и на общините, които обявяват бедствено положение.

В Смолянско издирват трима души, подали сигнал, че са се изгубили. В Кърджалийско пък беше открит трупа на мъж, замръзнал до автобусна спирка.

В редица населени места военни помагат за разчистването на пътищата. Очаква се и помощ по въздуха от хеликоптери на армията.

Още по темата

Гълъбово, Батак, Минерални бани и Якоруда са поредните общини, които обявиха бедствено положение. Това съобщи пред БНР Първан Секиранов от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". По-рано бедствено положение обявиха Смолян, Кърджали, Якоруда, Велинград, Сърница.

Мартенската зима взе и жертва. 65-годишният Сабахатин Азис от крумовградското село Горна кула излязъл от дома си в петък вечерта и не се прибрал. Съседите му предприели издирване, но не го открили заради дълбоките преспи. Едва днес тялото на мъжа било намерено.

И в Смолянско издирват мъж, изчезнал в местност над село Кремене.

Секиров съобщи и че екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" издирват трима души, които са се изгубили по пътя между две села в община Неделино, Смолянско. Спасителите са се свързали с тях и са локализирали местонахождението им. "Надявам се, че всичко това ще приключи благополучно”, каза Секиранов пред "Фокус".

Той съобщи, че към момента няма сигнали за бедстващи хора, но не изключи вероятността някъде да има хора, нуждаещи се от помощ, които не могат да подадат сигнал за това.

По данни на енергийните оператори към обяд без ток са били над 760 населени места. Вътрешният министър в оставка Веселин Вучков пък съобщи, че към 16 часа селищата без електричество са били 685.

Без електричество са всички общини в Смолянско с изключение на Чепеларе, Девин, Пампорово част от Златоград и Смолян. С високопроходима техника, осигурена от военните се транспортира хляб до села и общини, които от петък вечерта са без електричество и с блокирани доставки, съобщи БТА.

Със зимната стихия в Смолянско се борят военни, работници и техника, горски служители, доброволци, аварийни екипи и др. Те разчистват пътищата и помагат за възстановяване на щетите в района.

Всички училища в Смолянско са в тридневна ваканция. 10 училища в Хасковско също са затворени.

Без ток са и няколко села в Берковица, както и всички населени места в Минерални бани. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase