Снимка: БТА
fallback

Усложнена остава обстановката в страната заради обилния снеговалеж. 243 населени места в област Кърджали са без електричество, 98 селища в област Смолян, критична е обстановката в община Златоград, съобщи за „Фокус“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Oще по темата
Тя уточни, че най-тежко е положението в Златоград, където вследствие на обилния снеговалеж е паднал електрически стълб и е скъсан далекопровод. Без електрическо захранване е цялата община.

„Министерството на енергетиката е предприело всички необходими действия за отстраняване на тези повреди, които са изключително тежки. Още по-тежка става ситуацията заради продължаващия снеговалеж и усложнената метеорологична обстановка“, каза още Петкова.

Тя допълни, че е било тежко положението в Габрово и Берковица, но на този етап положението там е овладяно, отстранени са авариите.

Министърът увери, че целият наличен състав от хора и техника е мобилизиран, работи се активно с електроразпределителните дружества, с Министерството на вътрешните работи, с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ във всички засегнати райони в страната.

Хората трябва да са спокойни, че са работи по места и се прави всичко необходимо, да се отстранят авариите. Министерството на енергетиката ще информира своевременно за всички предприети действия, каза още Петкова.

Най-тежко е положението е в южните ни райони, като най-сериозна е ситуацията в Хасково, Смолян и Кърджали. Започва обилен снеговалеж и в Шумен, Ловеч, Добрич, каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” пред „Дарик радио”.

Лазаров обясни, че снегът е мокър и тежък и полепва по жиците, затова електрозахранването в голяма част от тези райони е прекъснато. „Падат дървета, късат електропроводи, което създава и на нас голямо неудобство, защото спират и мобилните оператори, в следствие на което нямаме връзка с екипите, които са на терен. Проблемите са масови”, обясни Лазаров.

Той подчерта, че на сайта на АПИ многократно са призовавали за това хора, които нямат спешни пътувания в района на Кърджали и Смолян, да не предприемат такива.

Усложнена остава обстановката в областите Смолян и Кърджали, съобщава МВР.

Директорът на ГДПБЗН инж.Николай Николов пътува към област Смолян, за да се запознае на място със ситуацията и предприетите действия от служителите на МВР. В областта е обявено бедствено положение.

Екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по разчистване и премахване на паднали дървета  следствие на падналия сняг в областите Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково. Редица населени места остават без електрозахранване. За периода от 00:00 часа до 09:00 часа на 7 март звената за “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 137 сигнала за произшествия, от които 11 пожара, 121 аварийно-спасителни дейности.

Евакуиран и транспортиран е болен гражданин до МБАЛ от село Върли дол, община Неделино. От село Мрежичко, община Джебел е транспортирана бременна жена до МБАЛ – Джебел. Екип на пожарната в Ардино е транспортирал до МБАЛ-Ардино болен на хемодиализа от село Ябълковец.

През цялата нощ спасителите са реагирали на сигнали за закъсали автомобили по пътя Черноочене-Кърджали, в районите на селата Черна скала, Чилик, Рани лист, Чифлик, Вранско, край ТК „Белите брези”. От преспите са изтегляни леки, товарни автомобили и бусове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 години

"Не винаги е имало ток", казаха варварите от племето Гербери и строшиха АЕЦ Белене. "Не винаги е имало газ", рекоха пак варварите от племето гербери, и строшиха проекта "Южен поток".

15

до 23

преди 9 години

Фандъкова не може да харчи пари за почистване, защото идват Избори и ще трябват доста средства за купуването им.

14

Анонимен

преди 9 години

Послушницата от Компирския манастир вместо да си прави ПР с лентички, тип шефът й, да вземе да почисти София, че е заприличала на Северния полюс.Къде са парите на данъкоплатците, защо улиците не са почистени (с изключение на булевардите България и Цариградско)

fallback