Снимка: архив Булфото

Бездомните животни в София, Пловдив и Велико Търново са намалeли чувствително. Това съобщи Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ пред агенция „Фокус“.

Увеличение на популацията на бездомни животни е отчетено единствено във Видин.

„В крайна сметка за всички е ясно, че източникът на уличните животни, това са изоставени домашни животни“, категоричен бе Гечев. Той цитира проучване на фондацията, според което около 50% от бездомните кучета в София са били изоставени от собствениците си.

По думите на Гечев, ако се създаде зоополиция, тя ще може да разследва изоставянето на домашни любимци. Експертът посочи, че проследяването на животни би било много по-лесно, ако те имат микрочип. Тогава собствениците на тези животни, които са ги изоставили на улицата, могат да понесат своите санкции, категоричен бе Гечев.

„Убеден съм, че с въвеждането на зоополицията, това звено ще бъде претоварено с работа още от първия си ден. Насилието над животни наистина е добило изключително масов характер в страната ни”, категоричен бе Гечев. Според него, един специализиран орган ще гарантира по-добро изпълнение на правната норма и ще има наказани. Той посочи още, че създаването на зоополиция може да доведе до по-големи приходи за държавата, защото всяко едно престъпление срещу животно, се придружава и от доста сериозна парична глоба, регламентирана от Наказателния кодекс.

„Едно такова звено дори би могло да се самофинансира, когато се стигне до осъдителни присъди за насилниците над животни”, каза още Явор Гечев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase