Снимка: Reuters

Земетресението от тази сутрин, с епицентър близо до Сливен, е от категорията на слабите земетресения и по никакъв начин не се очаква да има сериозно въздействие върху инфраструктурата или живота на хората, обяви пред БТА проф. Емил Ботев - ръководител на департамента "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Трусът е магнитуд от 3,9 по скалата на Рихтер и се усети на много места в страната – Твърдица, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Велико Търново, Плевен, Русе и други населени места.

Още по темата
По думите на проф. Ботев земетресението е проява на Подбалканската разломна система или по-точно на нейните сателити, които са близо до Сливен. „За този район засега нямаме данни за силна сеизмична активност по неговото протежение за последните столетия“, обясни експертът.

Той уточни, че затова земетресението се приема от сеизмолозите като епизодично и то не се свързва с очакване на бъдеща активност.

"Подбалканската разломна структура не е известна със съвременни прояви от застрашаващо живота много силно сеизмично въздействие“, коментира сеизмологът.

Няма данни за щети и разрушения от земетресението, обяви Снежана Кънева, началник на общинския отдел "Обществен ред, управление при кризи и oтбранително-мобилизационна подготовка" в Сливен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase