Снимка: БТА
fallback

Десетки жители на села от областите Варна, Добрич и Сатовча бяха евакуирани и прекараха нощта извън домовете си заради наводнения и свлачища.

Превантивно бяха евакуирани хората от Величково, Гроздьово, Дъбравино и Цонево бяха превантивно евакуирани.

Язовир Цонево продължава да прелива, но реката е овладяна – след два пробива в дигите, водата изтича към обработваеми земи и не застрашава населени места.

Oще по темата

285 души по поречието на река Камчия са изведени доброволно от четири села, каза на брифинг във Варна вътрешния министър Веселин Вучков. Той добави, че предприетите действия са били с цел превенция и подчерта, че е много важно гражданите да спазват указанията на властите в критични ситуации.

Язовир Камчия не прелива, но все още има риск за най-далеч разположения яз. Тича. Неговото ниво е постоянно като има риск от рязко покачване днес привечер.

„Има осигурени патрули, да не се допускат кражби на имущество, това е много важно, защото това ще бъде висша форма на мародерство, ако някой си позволи такова нещо, гарантирам, че ще бъде изправен пред правосъдието”, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

50 души са евакуирани от добричкото село Одринци, а 17 души от село Долина категорично са отказали да напуснат домовете си.

Жителите на село Плетена в Сатовчанско също прекараха нощта извън домовете си заради активирано свлачище.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обясни, че продължа да се наблюдава високо ниво на реките на територията на страната. Тя подчерта, че водата се оттича, но притоците са високи, особено в долните течения и има опасност от спорадични разливи.

Остава бедственото положение в Девин, съобщи Областния управител на Смолян Недялко Славов. Той добави, че пътя между селата Горен и Долен Върли дол в Община Неделино, е прекъснат.

След проливните дъждове, обстановката в областите Бургас, Шумен, Търговище, Пазарджик и Велико Търново се нормализира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

colorado

преди 9 години

mnogo e hubava snimkata - jalko, che e bez infotekst za myasto i vreme. moje da e chudesna internationalna reklama za turisti v bolgaria. a taka e samo edna gola voda.

13

лесничей

преди 9 години

Няма страшно другари и депесари , нали изсякохте горите сега малко ще поплувате . Ако имате проблем с язовири в България си имаме хидроинженер казва се Ахмед Доган . Срещу скромен хонорар от един милион ще ви даде акъл как да плувате в къщи . Айде чао и продължавайте да сечете горите и да се хвалите ,че се отоплявате без пари и продавате в Турция .

12

Анонимен

преди 9 години

През почивните дни пътувах с кола по планински пътища.Направи ми впечатление че там където са изсечени големи горски масиви от планината се изливат реки от вода.Тъй като дърветата ги няма да задържат и равномерно да разпределят водните капки се образуват нови реки които преди изсичането не ги е имало.Мирослав Найденов и Емил Димитров създадоха стройна система с поставени фирми за масово изсичане на горите в България.Те са основните виновници за бедствията а не природата .

fallback