Снимка: архив Булфото
fallback

Птичи грип е регистриран в Бургас, съобщи на пресконференция заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

По думите му преди четири дни на територията на града са установени две мъртви птици – умрял къдроглав пеликан и чайка. Къдроглавият пеликан е намерен в защитената местност "Пода" край Бургас и това е първият доказан щам на птичи грип в България.

След направените изследвания е установено, че пеликанът е бил болен от птичи грип, допълни зам.-министърът, цитиран от „Фокус“.

Той увери, че няма нищо притеснително в ситуацията и че са предприети всички мерки.

По думите на д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция "Здравеопазване на животните в България" в МЗХ, предприети са действия фермите да засилят мерките за сигурност, а стопаните, които отглеждат птици за домашна консумация - да не допускат свободното разхождане на птиците, за да не достигнат до водоем, от който биха могли да се заразят с вируса.

„Предприели сме всички мерки по цялото крайбрежие на Черно море. Ловът е забранен, както и са забранени пазарите на тези територии", добави още  Каменов.

По повод регистрирания случай на птичи грип кметът на Община Бургас Димитър Николов незабавно свиква заседание на епизоотичната комисия, съобщиха от общината.

Целта е предприемане на спешни мерки срещу разпространението на заболяването, така че случаят да остане изолиран, за да не се превръща в огнище. Специалистите не изключват вирусът да е останал в умрялата птица и да не се е разпространил.

От общината съобщават, че е определена 3-километрова предпазна зона и 10 километра надзорна зона около огнището - защитената местност Пода.

Селищата, които попадат в зоната, са Бургас, с. Димчево, с. Твърдица, с. Маринка, с. Черни връх, ЗМ „Пода”, ЗМ „Узунгерен”, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, ЗМ „Бургаски солници”, ЗМ „Вая” и ЗМ „Устие на р. Изворска”.

Като превенция срещу заразата се забранява ловът на пернати животни утре и в събота, когато са последните разрешени по закон дни за улов на пернат дивеч.

„Няма повод за притеснения. Случаят е изолиран. Мерките, които трябва да се вземат, са превантивни и всички жители на общината трябва да се съобразят с тях", заявиха след срещата в Областна управа областният управител Вълчо Чолаков и кметът Димитър Николов.

Вижте още по темата във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Simeon

преди 9 години

Птичи вирос ...

18

собственика на саита

преди 9 години

Даи малко пропаганда, че продажбата на ваксини е замряла. Все ше се окачи некои балък.

17

абсолютно

преди 9 години

До чудоТочно така!Не може да е хем мъртъв, хем болен, щото болният, колкото и да е болен е жив.

fallback