Атанаска Георгиева. Снимка: БулФото

Родителите на убитата в Поморие първокласничка Александра искат най-тежкото наказание за извършителката Атанаска Георгиева - доживотен затвор без замяна. Това ще пледира пълномощникът на родителите, съобщиха от Окръжния съд в Бургас.

Още по темата
Георгиева е обвинена за умишлено умъртвяване на момиченцето.

Процесът срещу нея започна днес, като делото ще продължи до 22 януари. В четирите дни трябва бъдат разпитани 88 свидетели и вещи лица.

Родителите на детето искат и по 200 хиляди лева за всеки един от тях за неимуществени вреди - за претърпените болка и страдание.

Окръжният съд в Бургас е разпитал днес 5 вещи лица, изготвили 13 съдебни експертизи - медицински, биологични, дактилоскопни и технически.

По искане на страните комплексната съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на Георгиева ще бъде изслушана, след като тя евентуално даде обяснения. Подсъдимата е заявила днес, че желае да направи това след разпита на всички свидетели.  

Атанаска Георгиева бе задържана на 11 април миналата година, когато в таванско помещение в дома й бе открит трупът на малолетното момиче.

Експертите установиха тогава, че детето е умъртвено по особено жесток начин. 8-годишната Александра е била удушена, поставени са й били найлонови торби на главата, облепени с тиксо.

Според обвинителния акт Георгиева е обитавала под наем жилище в блока, където живее семейството на 8- годишната Александра.

На 10 април 2014 година детето се прибирало в късния следобед от училище, когато срещнало Георгиева във входа. То поискало да гостува на подсъдимата и двете се качили в таванското помещение. В продължение на час детето гледало телевизия, разхождало се из жилището, разказало за семейството си.

Подсъдимата била раздразнена от самочувствието на момичето и решила да го умъртви. Атанаска Георгиева поставила трупа на детето под матрака на леглото си и пренощувала заедно с него.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase