Снимка: Reuters, архив
fallback

Комуна за лечение на зависими от наркотици, алкохол и хазарт младежи изгражда Католическата църква. Идеята е да отворим клон на италианската общност "Ченаколо", която вече има 60 такива къщи по целия свят, разказа отец Димитър от храма "Пресвето сърце Исусово" в Раковски, цитиран от БТА.

"Ченаколо" е основана през 1983 г. от сестра Елвира Петроци като място за лечение от зависимости чрез молитва и труд. Жената израства с баща алкохолик и приема за своя мисия да помага на младите хора с такава и други зависимости.

Основава ордена си в полуразрушена сграда в Салуцо, Италия, а днес общността има комуни във Франция, Хърватия, Босна, Бразилия, Австрия, САЩ, Мексико и други държави.

Пребиваването в общността е безплатно, а минималният престой е три години.

Зависимите, които пристигат, не е необходимо да са католици.

В комуната им помагат да осъзнаят не само своя проблем, но и бъдещите възможности и ценности като работа, честност, отговорност.

Те живеят като съвременни монаси - рано сутринта се молят, а след това работят в оборите и градините на общността, правят хляб, произвеждат керамика, занимават се със строителство, разказа отец Димитър.

Всеки зависим води дневник, в който описва с какво се занимава, какво чувства към себе си и околните, към живота.

Католическата църква е предвидила имот край Раковски, където да бъде изградена първата комуна на "Ченаколо" в България. Тече процедура по смяна на статута на терена, всичко е в съвсем начален етап, обясни отец Димитър.

Вече са направени срещи с представители на общността от Хърватия, а идеята е те да дойдат в България и да обучат хората, които ще работят със зависимите в новата комуна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Непознат

преди 9 години

Държавата да обърне повече внимание на наркоманите, а не да да се занимава кой пуши цигари/тютюн/.Като изпушиш една кутия цигари не убиваш и не посягаш на никого, но с дрогата вие си направете извода, кое е по важно???????

11

Анонимен

преди 9 години

Колкото до Наркоманите се нуждаят от доста специални лечения има лекарства в кавички като Метадона която се добива от Морфина и се предписва соло чрез рецепта по лекарско предписание и не е за всеки джобВъпреки че зависимоста от Херойна например лесно може да доведе към пристрастяването на горе споменатото лекарство ако не се спазва лекарското предписание

10

до 3

преди 9 години

Пфффффффф в 6часа почва молебена в Джамийте но не и в Католическата църква Вярно е че има режим ама чак пък толкова:D

fallback