Снимка: НИМ

Дворецът на първите Асеневци, за който стана ясно, че е бил разположен на хълма Трапезица, ще бъде реставриран и превърнат в туристически суперобект. Това съобщи шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Още по темата
Той информира, че идеята за това е на премиера Бойко Борисов, която се родила след големия успех на вече реставрирани крепости. Това са крепостта Белчин, която е привлякла 500 000 посетители за година, Царевец – 240 000 и Созопол – над един милион.

Очаквало се в скоро време правителството да отпусне средства за реставриране на три паметника на културата, един от които щял да бъде дворецът на Асеневци.

„Както установи чрез археологическите си разкопки проф. Константин Тотев, дворецът не е бил на Царевец при царете Петър, Асен, Калоян и Борил, а на Трапезица /хълма срещу Царевец/“, обясни професорът.

Той смята, че Иван Асен ІІ  е преместил царската и патриаршеската  резиденция на ново място, защото е решил, че дворецът на Трапезица е прокълнато място – там са убити по насилствен начин и четиримата царе, управлявали България от 1185 до 1218 г.

В Националния исторически музей вече е постъпил идейният проект от търновския архитект Пламен Цанев. Идеята е туристите за Трапезица да бъдат улеснявани от вече изграденото по европейски проект влакче-асансьор.

Дворецът е типичен феодален замък и вероятно е бил построен от братята Асен и Петър още преди Освободителното въстание през 1185 г. Той е бил отбраняван от мощна кула, като самостоятелна крепостна стена го е пазела от нападатели, преодолели крепостните стени на Трапезица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase