Архив: Булфото

Предстои преустройство на пристанището във Варна, което ще включва и разширение на пасажерския терминал, обяви кметът Иван Портних. „Знаете, че 2014 г. бе рекордна по посещение на пасажерски кораби. Очакваме и 2015-а да е така. Водят се разговори с институциите за това“, каза Портних, цитиран от Информационна агенция „Черно море“.

Той припомни, че Варна се е справила отлично с домакинството си на голямата и престижна регата „Тол шипс“, а през май миналата година е проведено първото издание на регатата “Варна ченъл къп“ с един уникален по рода си парад на буквите. Тези събития ще бъдат превърнати в традиционни, отбеляза градоначалникът.

Той каза още, че спечелването на кандидатурата на Варна за европейска младежка столица е голямата победа на града през 2014-а. За нея успешно са лобирали президентът, премиерът, Кристалина Георгиева, всички български евродепутати без значение на партийната им принадлежност. „НПО-тата също много помогнаха за каузата“, каза градоначалникът.

Портних допълни, че Варна се превръща наистина в град на младите хора – по данни на ЕСГРАОН през 2014 г. в града ни са живеели 61 766 души на възраст от 0 до 18 г., което е с 2836 повече в сравнение с 2013 г.

Предстои ни мегапроектът за санирането, обяви още кметът. „От една страна, това ще промени облика на сградите. От друга, ще намалеят сметките за ток, а ще се даде работа и за малкия и средния бизнес“, мотивира се той и уточни, че националното финансиране за тази сфера е 1 милиард лева, като целта на Варна е да усвои 20 – 25 на сто от тях.

Това обаче трябва да стане и с активната подкрепа на гражданите. В момента се систематизират технологичните указания, това трябва да стане до края на месеца. „Трябва да имаме готовност да стартираме процедурата още през март“, каза градоначалникът.

През 2014 г. община Варна излезе след големи усилия на свободния пазар на ток и това веднага е дало резултат, обобщи кметът. Той каза, че така разходите за електроенергия до момента са паднали с 20 на сто. „Продължаваме работата в тази насока. Мислим на свободния пазар на електроенергия да изведем училищата, детските градини, яслите и поликлиниките. Това е бавен процес, но се надяваме да допринесе полза“, уточни Портних.

Нови обществени поръчки за сметопочистващи фирми ще бъдат обявени още през 2015 г., каза още Портних. Договорите за обслужването на „Младост“ и „Аспарухово“ изтичат в средата на 2015-а, а за останалите 3 района – догодина. „Чистотата на града не е задоволителна. Проблемът ще намери своето трайно решение с новите изпълнители, които ще бъдат избрани след нови процедури. Ще залегне изискването фирмите да разполагат с нови сметопочистващи автомобили, както и с подходящи контейнери. Пилотно ще внедрим 10 подземни контейнера и ако това се окаже добро решение, ще разширим обхвата първоначално в централните зони на града“, обясни кметът.

По думите му до дни ще започне реденето на плочките в центъра на града.

„Знаете, че имахме куп проблеми с изпълнителите, и затова цялата процедура се забави. Ще получим средства за довършването на пешеходния ринг, което си остава първостепенна задача през 2015 г. Имаме проект за ремонт на Морската градина, който включва рехабилитация на алеите, нови пейки, осветление, реставрация на шадраваните, нови площадки за игра. Работи се по предстоящото обновяване на парковете във „Владиславово“, „Възраждане“ и Аспаруховия парк. През 2014-а приключихме и подготовката на зеления регистър, който беше много важен за поддържането и разрастването на зелените площи в града“, коментира варненския кмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase