Снимка: архив, БулФото

Нереален сигнал е задействал защитата на шести блок на АЕЦ "Козлодуй", при който блокът бе изключен за кратко в събота. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на централата Димитър Ангелов, цитиран от Нова телевизия.

Още по темата
"Задействана е система за изключване на генератора на шести блок на АЕЦ „Козлодуй”, но сигналът не е бил реален", успокои Ангелов.

Той уточни, че това е станало в 20:28 часа на 3 януари и след проверки, продължили осем часа, блокът отново е бил включен в електроенергийната система. По време на проверките са били подменени някои от елементите на защитата.

"За радост, непредвидената ситуация не е довела до по-сериозни поражения. Направихме анализ и видяхме коя защита е сработила. Анализът беше много подробен – имало е сигнал от разпределителна уредба, може би заради допълнителни напрежения, но сигналът не е бил реален, за да се налага изключване. Подменихме кабелите, за да няма повече такива случаи", заяви още Ангелов.

През периода, в който блокът е бил изключен, не е имало изменения в радиационната обстановка на площадката на централата, категорични са от АЕЦ „Козлодуй”.

Припомняме, че планов ремонт на шести блок бе направен през септември 2014 година. Тогава бяха извършени необходимите ремонтни дейности и зареждане със свежо ядрено гориво.

При изключването на реактора всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми, стана ясно от съобщение от пресцентъра на централата по казуса, изпратено до медиите. Мощността на реакторната установка е стабилизирана на 40% от номиналната, допълниха още от ядрената ни централа.

През цялото време пети енергиен блок на АЕЦ “Козлодуй” е работил на пълно натоварване на мощността.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase