Снимка: архив, БулФото

Пет майки изоставиха бебетата си по празниците, съобщи за в. „Черно море“ Анна Конукова, ръководител на Отдела за закрила на детето към дирекция „Социално подпомагане“ – Варна. Трите бебета са родени на 24 и 25 декември 2014 г. във варненски болници.

Първото е настанено веднага при приемни родители, за другите две също са осигурени приемни семейства, които ще ги вземат у дома до дни. Четвъртото е на няколко месеца и е лекувано от бронхопневмония в специализирано заведение, като майката го е изоставила, тъй като имала още няколко деца, за които да се грижи.

От болницата сигнализирали социалните и те извършили проверка. Оказало се, че изоставеното дете освен болно е и недохранено, не е от Варна. Родено е в Гърция и по тази причина не може да бъде записано при български общопрактикуващ лекар. Проучването продължава, ако не успеем да му намерим приемно семейство, ще го настаним временно в социален дом, обясни Конукова.

Петият случай на изоставено бебе е по време на новогодишните празници. Майката е обявила категорично пред лекарите и пред социалните, че няма възможност да го отглежда, затова за детето ще се търсят приемни родители. Има и шести случай на изоставяне в родилен дом, но в последния момент майката, която е непълнолетна, заявила, че желае да си гледа бебето. На същото мнение бил и бащата.

През последните няколко дни социалните служби са реагирали и на 3 сигнала за деца в риск съвместно с полицията. Първият е за 10-годишно момиченце, просещо пред варненски супермаркет. Полицейски патрул дошъл да го прибере, но детето не било вече там. Обходът в района ще продължи, увери Конукова. Тя припомни, че склоняването на деца към просия е грубо нарушение на закона и на правата им и обществото не  трябва да го толерира.

Другите 2 сигнала са за деца на разделени родители, между които са възникнали сериозни междуличностни конфликти. В първия случай става дума за упражнявано психическо насилие, във втория детето е било преместено в дома на майката. Предприети са всички необходими мерки малчуганите да бъдат изведени от опасната среда, обобщи Анна Конукова.

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase