Снимка: архив Булфото
fallback

Има допусната поредица от лекарски грешки при смъртта на 8-годишното дете в разградската болница. Това обяви директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова.

Момчето е починало на 28 декември, след като родителите му го довели повторно в Спешното отделение на лечебното заведение. Детето било с подут корем, повръщане и болки в стомаха.

Oще по темата
Патоанатомичните изследвания сочат, че то е било с тотална некроза на червата, обясни днес доц. Петрова пред БТА. Тя разказа и последователността на събитията, станали във фаталния ден.

Детето е постъпило в спешното приемно отделение към 17.45 ч.на 28 декември, докарано от родителите си. То е било на гости на баба си и още предишната вечер се е почувствало зле. По данни на бабата предишния ден момчето се е нахранило обилно с месо, след което му е станало зле и започнало да повръща.

Доц. Петрова обясни, че в спешното приемно отделение на болницата детето е било прегледано от лекар, който работи в хирургичното отделение, но  не е имал специалност. Той е поставил диагноза чревна непроходимост и е назначил допълнителни кръвни изследвания и рентгенография, които са потвърдили диагнозата. Поискал е и консултация с дежурния хирург, който обаче не е направил такава, обясни директорът на „Медицински одит”.

Тя разказа още, че хирургът е посочил в обясненията си, че е насочил детето към детски хирург във Варна, а родителите са  пожелали да ползват собствен транспорт. В 18.45 ч. майката и бащата се връщат обратно в разградската болница, но детето вече е било в  състояние на клинична смърт. Въпреки интубирането, момчето е починало.

Доц. Петрова е категорична, че състоянието на детето е било спешно и е трябвало лекарят от спешното отделение и дежурният хирург да направят необходимото за първоначално овладяване на състоянието му. „Болницата има договор с НЗОК за всички хирургични клинични пътеки, включително и за деца в спешни състояния”, обясни специалистът. Според нея няма значение, че в болницата няма детски хирург, защото щом състоянието е определено като спешно, дори и на дете, може да се извърши лечебна дейност.

„Двамата хирурзи са отговорни за тази грешка”, категорична е доц. Петрова. Според нея първият е трябвало да предприеме действия по стандарта за подобни състояния, а дежурният хирург е трябвало да доуточни състоянието на детето, а не само да го насочи към Варна. Шефът на „Медицински одит” смята, че двамата лекари са подценили състоянието на момчето. „Детето е трябвало да се транспортира с линейка, в която е можело да се извърши интубацията”, каза още доц. Петрова.

Междувременно директорът на болницата в Разград Гечо Жеков подаде оставка след искане на здравния министър Петър Москов. Министърът направи проверка в лечебното заведение и откри сериозни организационни нередности. Москов отиде лично в болницата след смъртта на 8-годишното дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

Ами след като има пари за 1400 джамии и 1400 ходжи значи ясно е къде отиват парите ни.Когато имаме и 1400 детски хирурзи нека тогава да обвиним някого,че не го е оперирал.Сега като се броят на пръсти-няма как.Иначе и аз бих учил за ходжа- за детски хирург е трудно и неблагодарно.

31

до 30-ти

преди 9 години

Прав си.След като закона е такъв,че ако хирурга го е оперирал веднага би отишъл в затвора,защото няма специалност,а ако не го оперира само ще пише обяснение....Ами би трябвало и тези дето създават законите да вложат мисъл в това дето го работят.Абсурдните закони водят до трагични случаи!

30

Анонимен

преди 9 години

А знаете ли,че при тромбоза(запушване) на артерия на крак или ръка ако няма в болницата съдови хирурзи пациентът се разкарва поякога и на 200 км.И тези закони са ги измислили тези дето сега искат оставки!В тези болници работят хирурзи които преди са правели стотици такива операции но сега нямат право!Преполагам,че заради тази бюрокрация някой е останал без крак или ръка!Но вездесъщите ни министри и НЗОК този закон не го променят.И така ако оперираш си виновен,ако не също!

fallback