Снимка: БТА

Серията наводнения, които сполетяха България само в рамките на няколко месеца от началото на лятото, са най-важното събитие за страната според читателите на Dnes.bg, сочат резултатите от допитване на сайта, в което участие взеха близо 4500 души.

Точно преди 2 седмици ви попитахме "Кое е най-важното събитие в страната за 2014 година?“, а близо всеки трети читател (30%) посочи, че това е водният ад, сполетял България. Засегнати бяха много райони, като най-тежко бе положението във варненския квартал Аспарухово, в Добрич, в село Мизия, в Бургаско и в Старозагорско. При всички подобни инциденти през годината загинаха общо 26 души.

Кризата с КТБ е второто най-значимо събитие за отминаващата си година, като събра общо 23% от гласувалите в анкетата. С 21% третото най-значимо събитие е друга икономическа тема - спирането на проекта Южен поток.

Донякъде изненадващо, политическите теми остават доста назад в допитването. Едва за 12% от запитаните предсрочните избори и новото правителство на Бойко Борисов е най-важното събитие за годината, а за 11 на сто това е оставката на кабинета на Пламен Орешарски през лятото.

Трагедията в Горни Лом, която отне живота на 15 души, е най-важното събитие в България за 2014 година според 2 % от читателите на Dnes.bg.

Световно събитие №1 според нашите читатели пък е кризата в отношенията между Русия и Запада, които са пред нова Студена война. Цели 45% от всички 4218 участвали в анкетата посочват това събитие за най-значимото в световен мащаб, а на второ място остава кризата в Украйна с 20% от гласовете.

Възходът на Ислямска държава през годината и борбата с нея е най-важното събитие в световен мащаб за 14% от читателите на Dnes.bg. За всеки десети отговорил пък (11%) това е смъртоносната епидемия от ебола, която засегна сериозно Африка във втората половина на годината.

Големите фенове на спорта посочиха като събитие №1 за отминаващата си година световната титла на Германия от Мондиал 2014, която дойде след категорична игра. 6% са гласувалите за това събитие, а 3 на сто са посочили като най-важно инцидентите със самолети на Малайзийските авиолинии.

Темата ЕС и евроизбори развълнува едва 1% от читателите ни, които посочиха, че съставът на новия европарламент и новата еврокомисия са най-значимото събитие в световен мащаб за 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase