Районът около взривения завод "Балиста” в Мъглиж. Снимка БТА
fallback

Завод "Балиста" в Мъглиж, където днес стана тежък инцидент, е бил проверяван през октомври и ноември от Главната инспекция по труда. По време на двете проверки не са констатирани сериозни нарушения, които да създават опасност за живота и здравето на работниците, съобщиха от ГИТ.

Oще по темата
По-рано днес взрив в завода уби работник и рани четирима души, а хората в района бяха евакуирани. По данни на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров инцидентът е станал в производствена база за пиротехнически изделия.

По информация на инспекцията при проверката през ноември е констатирано, че дадените предписания за нарушенията, открити месец по-рано, са изпълнени в срок.

През октомври нарушенията са били: липса на достъп до информационните листове за безопасност за използваните в цеха опасни химични вещества - амониев перхлорат и др., липса на оценка на риска при ръчна работа с тежести и липса на писмена договореност за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд с външен изпълнител за извършване на строително-монтажни дейности.

През ноември експертите на ГИТ откриват и пишат предписания за други, различни четири нарушения.

Според предписанията етикетите на съдовете за съхранение на химични вещества, използвани за производство на пиротехнически състави, не са на български език и в междинния склад за съхранение на пиротехнически състави не е осигурена защита от проникване на пряка слънчева светлина в помещението.

ГИТ е констатирала още, че не са извършени ежегодните измервания на осветеност в работните помещения, както и че са налице ненадеждни заземителни връзки, по-голямата част от които са възстановени в момента на проверката от квалифициран електроперсонал.

За всички нови нарушения са дадени предписания с кратки срокове за отстраняване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Да

преди 9 години

Нямало сериозни нарушения.Все още не е гръмнал целия завод и не е избил всичките работници!

1

Българин

преди 9 години

Само един ли?

fallback