Наводнението в Николаево. Снимка БТА

Обстановката в Старозагорско се нормализира и успокоява, но за момента остава в сила обявеното бедствено положение на територията на общините Раднево, Гълъбово, Мъглиж и Николаево, съобщиха от областната управа след заседание на кризисния щаб.

Вчера следобед е завършила евакуацията на жителите на с. Нова махала, чиито жилища са наводнени от придошлите води на р. Тунджа вследствие на скъсана дига над селото. Семействата в 6 къщи в наводнената част на селото са отказали евакуация и екипи пожарната периодично проверяват състоянието им и при необходимост са в готовност да реагират.

Още по темата
Водата във водопреносната мрежа на с. Нова махала е годна за пиене. Нивото на водата спада, създадена е организация за доставката с високопроходима техника на храна и вода до жилищата в тази част на селото, където достъпът е ограничен заради водата.

Евакуираните от община Николаево хора са настанени в бившия пансион на гимназията в Николаево и в спортната зала в града. Около 60 души са настанени и в сградата на бившия завод Мототехника. На място има водоноска, а до края на деня ще бъдат доставени и 6 химически тоалетни.

В Гълъбово продължава укрепването на изградената дига около подстанцията и изпомпването на водата в района, за да бъде възстановена нормалната работа на съоръжението. В момента градът е на аварийно електрозахранване от Стара Загора и Мини Марица Изток.

Бавно спада нивото на р. Сазлия, но вода все още преминава през скъсаната дига в близост до подстанцията. В Раднево нивото на реката също спада. Дигите се укрепват.

От EVN информираха, че всички населени места в областта за захранени с електричество.

В област Стара Загора няма затворени и непроходими пътища. В района на с. Памукчии има полицейски патрул, тъй като на пътното платно все още има вода и преминавате през участъка трябва да е по-бавно.

От РЗИ призовават населението във всички засегнати населени места от наводненията в областта да не използват за питейно-битови нужди вода от местни водоизточници (кладенци).

Продължава дарителската акция на БЧК за събиране на дезинфектанти, бутилирана минерална вода, препарати за лична хигиена и консервирана храна за населението в Николаево. Най-голяма е нуждата от консервирана храна, като за тази цел от областния щаб започнаха разговори с представители на големите хранителни вериги в региона.

На заседанието присъства и ръководителят на яз. „Копринка” Стоян Георгиев, който съобщи, че снощи количеството на изпусканата през изпускателите на язовира вода е намалено от 100 на 74 куб. метра в секунда.

От тях по река Тунджа се изпускат 62 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Техническият обем на язовира е 142 млн. куб. метра. В момента в язовира има малко над 133 млн. Притокът в язовира е  52 куб. метра в секунда. Очаква се до утре количеството на изпускана вода да бъде намалено още.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase