Архив: Булфото
fallback

Екоинспектори извършиха проверка на река Искър край Мездра след сигнал за замърсяване на водите й с нефтопродукти, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ във Враца.

Сигналът е подаден от граждани на телефон 112 към 13.00 часа вчера. Проверен е районът на реката от село Ребърково до село Брусен, включително и участъка, преминаващ през Мездра.

В момента на проверката реката е била пълноводна и са установени петна - най-вероятно от нефтопродукти, по повърхността на водите на Искър в района от Мездра до село Брусен, се посочва в съобщението. При огледа не е открита умряла риба.

От РИОСВ допълват, че не е открит източник на замърсяване. Експерти от Враца са взели водни проби за физикохимичен анализ при мостовете на реката в село Ребърково, при археологическия комплекс "Калето" в Мездра и в село Брусен.

Бързите тестове на пробите не са показали отклонения в замърсяването. От РИОСВ уточняват, че предстои да се извършат лабораторни анализи за наличие на нефтопродукти в Централната лаборатория към Изпълнителната агенция "Околна среда" в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 9 години

от ВЕЦ овете са на Искър не го ли знаете бе що се правите на гръмнати

1

Анонимен

преди 9 години

от нефтохим Плама да не са изтекли бе

fallback