Архив: Булфото
fallback

Започна изплащане на обезщетения за болестта „син език“ на животновъди от областите Ловеч и Смолян. Парите могат да получат от местните Областни дирекции по безопасност на храните срещу лична карта. Животновъдите могат да получат информация дали са сред одобрените от общинските ветеринарни лекари.

В дирекцията в Смолянско е постъпил първият транш от 137 320 лв., с които ще бъдат обезщетени 109 стопани.

Oще по темата

Със сумта ще бъдат компенсирани щетите за измрели от заразата 919 овце, 3 кози и 14 говеда. Пораженията от огнищата на "син език" в областта досега са 1578 мъртви животни, предимно овце, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. 

В Ловешка област първите 88 животновъди могат да получат парите си, каза директорът на ОДБХ в Ловеч д-р Ивайло Йотов, цитиран от БТА. Земеделското министерството е превело 57 хиляди лева за част от пострадалите.

Обезщетенията са по 2,37 лева за килограм живо тегло. В Ловешко от болестта "син език" са умрели над 2 хиляди животни. Засегнатите стопани са над 200.

До този момент за обезщетения са одобрени 165 животновъди, като парите за 77 от тях все още не са преведени на Областната дирекция по безопасност на храните. Одобрение чакат още около 50 стопани. Йотов каза още, че заразата в региона вече отшумява.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

Тоя юнак се беше покрил през лятото и бързо се боядиса в червено,но сега вече знае-ще плаща на новите на власт!Време е за правилния PR.-иначе те сменят!Браво!

fallback