Снимка: Исторически музей - Малко Търново

Картини и скулптури, вдъхновени от Странджа, даряват творци от цялата страна за благотворителна изложба в Бургас. Средствата от нея ще бъдат изцяло за спасяването на паметника на Петрова нива, съобщиха организаторите.

Още по темата
От две години от паметника на Илинденско-Преображенското въстание, строен с дарения на българския народ, падат камъни, а в него вече зее и огромна пукнатина. 

Историческият музей и местната власт започнаха през февруари кампания за възстановяването му, която събра около 43 000 лева от необходимите за реконструкцията близо 71 000.

Изложбата ще се състои на 13 ноември от 18 часа в бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” на ул. „Митрополит Симеон” 24.

Над 55 художници даряват по една или две творби за благотворителното събитие  - маслени платна, акрил, акварел, различни видове графични техники, скулптура.

Със свои произведения в изложбата се включват скулпторът Огнян Петков, директорът на бургаската галерия Георги Динев, графикът Едуард Пенков, Атанас Стоянов, Кольо Кехайов, Живко Иванов, проф. Цветослав Христов, Надя Станчева, Валентина Лапчева и много други. 

Цените на художествените произведения ще бъдат от 200 до 2000 лв., а събраните от продажбата им средства ще са изцяло за благородната кауза.

За ремонта на паметника не достигат 27 хил. лв. Дарения могат да бъдат направени и с есемес на номер 17 777 с текст на латиница DMS Petrova niva. Стойността му е 1 лев към всички мобилни оператори.

Дарителската сметка е:

ПОЛУЧАТЕЛ: ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ “ПРОФ. АЛ. ФОЛ”
БУЛСТАТ:  102826129 
IBAN:  BG05UNCR70003119850362 
BIC: UNCR  БАНКА
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase