Архив: Булфото

Зимната обстановка на много места в страната все още остава усложнена. Въпреки спирането на снеговалежа в десетки села и квартали електрозахранването все още не е възстановено, в отделни селища учебните занятия са отменени, на много места заради тежкия сняг и паднали дървета има вторични аварии по електроразпределителната мрежа.

Бедственото положение за област Бургас беше отменено вчера, но то остава в сила за общината поради проблемите с язовирите и с нарушената инфраструктура, каза за "Фокус“ кметът на града Димитър Николов. Съоръженията са под 24-часово наблюдение и към момента няма опасност да прелеят. Във всички селища има ток и вода. Бедственото положение в общината няма да бъде отменено, докато хората не се върнат към нормалния си ритъм на живот, уточни кметът. Пътищата в общината са проходими.

Още по темата
Без ток все още са 17 малки населени места в родопската част на Пазарджишко, а също държавните горски стопанства Селище и Чехльово. Четвърто денонощие град Сърница също е без ток. Причината е, че електропроводи край Велинград и Батак са скъсани от мокрия сняг. Заради 50-сантиметровата снежна покривка работата по отстраняването на авариите е затруднена. Днес се очаква да бъде възстановено електрозахранването в баташките села.

В останалата част на региона обстановката е нормална. Пътят Пещера - Батак - Доспат е отворен, но автомобилите трябва да се движат задължително с вериги, а товарните коли без ремаркета и полуремаркета. Влаковете, които по разписание преминават през този участък, вече се движат по редовния си график.

10 села в област Смолян все още са без електрозахранване, съобщиха от електроразпределителното дружество. В община Девин без ток са Осиково, Стоманово и Чуреково, а в община Чепеларе - селата Богутево, Забърдо, Зорница, Лилеково, Острица, Студенец и Проглед. Екипи на дружеството работят по отстраняване на авариите. Отворен е пътят към курорта Пампорово, след като екипи на гражданска защита са отстранили падналите дървета. През изминалото денонощие екипи на пожарната са се отзовали на 11 сигнала, подадени на тел. 112 заради усложнената зимна обстановка, съобщиха от полицията.

Във всички населени места на Ловешка област токът е пуснат. Голяма част от селата и отделни квартали в общинските центрове бяха без ток повече от 48 часа заради прекъснатите електропроводи. От ВиК съобщиха, че е пуснато водоподаването в селата, чийто резервоари са били празни заради спрените помпи. Вече няма проблем и с телекомуникационните връзки. Продължава разчистването на падналите дървета и клони в областта.

Нормализира се обстановката и в община Троян. Днес в селата на общината е неучебен ден. Аварията, която остави без ток четири села от община Антоново в неделя, също е отстранена. Снежната покривка там тази сутрин е 40 сантиметра.

Вследствие на обилните валежи и усложнената метеорологична обстановка продължава да бъде прекъснато движението на влаковете в два железопътни участъка, съобщиха от БДЖ. Влаковото движение в участъците между гарите Габрово – Царева ливада и Димитровград – Хасково е спряно поради наводнен железен път, паднали дървета и клони и нанесени повреди по железопътната инфраструктура. За пътниците от отменените влакове е осигурен  превоз с автобуси между гарите Габрово - Дряново и Димитровград - Хасково. Аварийни екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура” продължават да работят по отстраняване на повредите по железния път в двата участъка.

От БДЖ уточниха, че е възстановено движението на влаковете в участъка Самуил – Разград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase