Архив: Булфото
fallback

При лошо време след 1 ноември Агенция „Пътна инфраструктура“ ще въведе зимно поддържане на пътищата, но за начало само по високите части на страната поради липса на средства. Това каза в интервю за "Фокус" инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ.

Според прогнозата от четвъртък се очакват първите по-сериозни снеговалежи у нас. „Разбира се, те ще бъдат по по-високите места, но се очаква и сериозно застудяване, което ще доведе и до заледявания, особено в сутрешните часове и по усойните места”, допълни Лазаров. Поради това пътищата ще бъдат опесъчени предимно във високите части, защото АПИ се стреми да пести всеки лев, каза още шефът на пътната агенция.

Той обясни, че през последните 2 години бюджетът на агенцията върви надолу. През 2006-2007 година парите на пътната агенция са били 1 млрд. лв. "В момента предложението, което дойде от финансите, за проектобюджета за 2015 г. е за 169 млн. лв.", обясни той. „Тук се включва всичко – аварийни ремонти, зимно поддържане, издръжка на агенцията, заплати, капиталовите разходи, които трябва да отделяме за ново строителство. За АМ „Хемус” и АМ „Марица” се изпълняват с капиталово средства са необходими 70 млн. лв.“, обясни шефът на АПИ.

Лазаров каза, че на много места пътната мрежа също не е готова за падането на първия сняг. „Около 40% от пътната мрежа е в недобро състояние и последствията напролет ще са много по-големи от тези, които са сега. Там, където в има пукнатини и малки процепи след попадането на водата, замръзване и размразяването й, и преминаването на тежките камиони през тях - на тези места ще се образуват големи дупки. Ако сега не се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече. В най-добрия случай за пораженията от зимата ще трябва да платим за ремонти около 30-40 млн. лв.“, смята Лазаров.

Лазаров съобщи, че са нужни и допълнителни средства за изкърпване на пътищата и за подновяване на хоризонталната маркировка, като пари и за това няма. 

"Дори парите да дойдат през ноември подходящите дни за полагане на маркировка може да са отминали", каза още той.

Инж. Лазаров обобщи и пораженията от проливните дъждове през годината. Само в Бургас са отнесени 2 моста. За пълното им възстановяване ще са необходими около 700 000 - 800 000 лева. В района на Монтана също са  отнесени 3-4 пътни съоръжения и мостове. На пътя, който е за Банско през Предела от Разлог към Симитли, при 15-ти километър има поддала подпорна стена, която е с височина около 5 метра и се намира под насип. В момента пътят за Банско се отцепва – поставена е временна сигнализация за ограничаване на скоростта и движението се пренасочва в лявата лента.

Според него Банско може да се окаже отцепен точно през зимните месеци.

"Правим всичко възможно за укрепване на стената. В момента се изготвя проект за възстановяване, но въпреки всичко по наши разчети очаквам за най-елементарните мерки, които ще се вземат, да са необходими около 200 000 лева, а сериозният проект, който ще трябва да се изпълни е за около 600 000 лева“, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 9 години

1. Молете се да не вали.2. Ако вали, то молете се да е след 1 ноември - преди това е забранено да вали.Това не го ли слушаме от 25 години. Какво се е променило за 25 години демокрация, толерастия, еврогейщина и седерастия?

3

Анонимен

преди 9 години

Абе кога ще спрете да хвърляте тази пясъчна мизерия по пътищата бе?Кой заплаща щетите по автомобилите нанесени от обстрела с камъчета след всяка зима питам аз???

2

Анонимен

преди 9 години

От къде си сигурен?

fallback