Снимка: Reuters

Трите малки лъвчета, родени това лято в разградския зоопарк, ще бъдат обявени за продажба чрез публичен търг с тайно наддаване при начална цена от 1 800 лв. Това се посочва в докладната записка, внесена от зам.-кмета Ценка Таракчиева, която ще бъде разгледана на заседания на постоянните комисии през следващата седмица, съобщава БТА.

Окончателното решение лъвчетата да бъдат предложени на купувачи ще вземе Общинският съвет в Разград на предстоящото си заседание на 28 октомври.

Още по темата

Преди седмица кметът Денчо Бояджиев обяви, че директорът на цирк "Балкански" акад. Александър Балкански е подал молба с искане за закупуване на лъвчетата, като е декларирал намерението си за участие в тръжни процедури за продажба.

Изготвена е пазарна оценка на лъвчетата от лицензиран оценител, като всяко едно от тях е с начална цена 600 лева. Към момента на оценката всяко едно от мъничетата е с тегло между 12 и 15 кг и височина около 30-35 см.

Трите малки лъвчета са родени на 14 юли от по-възрастната от двете двойки - шестгодишните Хектор и Рая. С другата лъвска двойка, поколение на същите родители, общият брой на царските животни в разградския зоопарк наброява седем.

Главният експерт "Земеделие и стопанска дейност" в община Разград д-р Михаил Балтаджиев обясни, че лъвчетата се развиват добре. Продължават да сучат, но изяждат и по 250-300 грама месо на ден.

Малките все още нямат имена, тъй като според служителите на зоокъта е редно това да го направят бъдещите им собственици.

Главният експерт каза още, че трите лъвчета са мъжки и затова е било решено да бъдат продадени. По думите му освен това изхранването на седем лъва не е по силите на общината от финансова гледна точка, защото всеки един от тях изяжда на ден по 5-6 кг месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase