Мирослав Ненков. Снимка БТА
fallback

За да продължат да функционират нормално дейностите, които Министерството на здравеопазването финансира чрез бюджета си, на ведомството са необходими малко над 40 милиона лева до края на годината. Това заяви пред bTV здравният министър в служебното правителство Мирослав Ненков.

Той посочи, че министерството ще включи тази сума в проекта за актуализация на държавния бюджет. В противен случай МЗ няма да има пари за финансиране на психиатричните болници, регионалните здравни инспекции и останалите функции, за чието финансиране отговаря.

Oще по темата

По повод на разпространената преди ден информация от кардиолози, че болниците са извършвали ненужни кардиологични интервенции, а НЗОК е платила ненужно милиони за целта Ненков каза, че дори да има такива случаи в момента Касата няма правомощия да направи нищо.

„Ако хване такова нарушение, освен да глоби лечебното заведение, където е извършена интервенцията, Касата няма други правомощия", каза той.

„Необходимо е системата да се дисциплинира”, обобщи здравният министър и допълни, че „далаверата е в инвазивната кардиология”, където сумите са големи.

Ненков напомни, че болниците са търговски дружества и „за да оцелеят, те са притиснати да изпълнят повече приходи, което означава повече пациенти. Затова се прибягва и до тези ненужни процедури”, коментира той.

Мирослав Ненков изтъкна необходимостта от въвеждането на система за контрол на качеството в работата, което сега не е добро.

"Има начини за промяна на системата със сигурност, но трябва политическа воля, за да се измине целият път на реформите", смята Ненков.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

справедбив

преди 9 години

ЗДРАВНАТА каса е реална необходимост и е със статут на банка. Събраните вноски се разпределят на солидарен принцип и там има недобросъвестно изразходване като лоста за това са предимно самите пациенти.....що да си не направи Ядрено магнитен примерно?!?Но ако му отнеман 360 лв от личната сметка дали ще настоява да се започне с това най- скъпо изследване?!?!

26

111

преди 9 години

До за съд плачат 18"Как не се умориха да крадат и да лъжат!" А вие как не се уморихте да гласувате все за едни и същи крадци и лъжци??Не е луд който яде баницата, а който я дава

25

Иво

преди 9 години

Ей не се накрадохте..........

fallback