Архив: Булфото
fallback

Израелски психолози ще помагат на пострадалите от наводнението в Мизия за преодоляване на посттравматичния стрес от бедствието. Д-р Йонатан Дубнов, Яел Шахар и Гал Тамим са се включили в акцията „Топло сърце“, която е по инициатива на израелското посолство в София, БЧК, организацията на евреите "Шалом", на израелски и български компании.

Oще по темата
Идеята се роди благодарение на прекрасните отношения между България и Израел в исторически план и поради това, че имаме опит в справянето с бедствени ситуации. Затова сме готови да протегнем ръка за помощ, каза за БТА д-р Йонатан Дубнов от израелското министерство на здравеопазването.

Има разлика в начина, по който различните хора реагират на бедствени ситуации, но има и много общи черти, затова искаме чрез опита, който имаме, да помогнем, обясни Яел Шахар.

Правим всичко възможно да върнем пострадалите към нормалното им ежедневие, към нормалните им обществени отношения и към онова, с което са свикнали, разказа Гал Тамим. Искаме да помогнем на всеки от пострадалите да премине от състоянието на пасивност и безпомощност към активност и действие, коментира тя.

Има различни техники, но най-общият принцип е обработка на травматичния спомен за преодоляване на стреса, обясни психологът. По думите й освен физическото страдание и пораженията за околната среда, има и психологически поражения, към които трябва да се отнасяме с нужната сериозност и трябва да им се обърне внимание.

Относно времето за възстановяване, израелските психолози смятат, че то е специфично и зависи от семейната среда, от общността, от травмите, които са преживявали в миналото.

Според Яел Шахар повечето хора ще се върнат към нормалното си ежедневие в рамките на три месеца и това ще стане по спонтанен начин.

За част от хората обаче симптомите ще останат и точно на тях трябва да се помогне и за тях е важно да получат външна намеса, за да се преодолеят те, обясни тя.

Психолозите коментираха, че децата много силно зависят от своите родители и от хората, които полагат грижи за тях и, ако те се върнат бързо към нормалното всекидневие, децата също се възстановяват по-бързо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 9 години

После на психолозите ще са им нужни психолози, че като видят за каква мизерия и безпаричие става въпрос.

13

Анонимен

преди 9 години

kakvo licimerie ot strana na darjavata koqto jiveem ,v balgariq se pomaga pove4e na terorisiti koito uj sa bejanci ot siriq ot kolkoto na balgarskiq narod.izdrajkata na edin bejanec e 600 leva a edna pensiq pri trudov staj ot 46 god e 295 leva e balgaroubiici 4estito na vsi4ki

12

бг

преди 9 години

Е гати кво племе сме бе-неблагодарно! Хората от мизия изразиха благодарност към израелския посланик,като ЕДИНСТВЕНИЯпосланик отзовал се да помогне и то казаха не на думи,а с ДЕЛА и средства!!! Стига сте делели хората на евреи и какво са направели предците ни,а те виждаш ли психолози били пращали-да психолози,медици,и дарения!Важно е,че тези,които са имали на сърце са помогнали,така че е грозно да бъдат обвинявани за това,че са помогнали!

fallback