Снимка: Dnes.bg

Празникът Кръстовден привлече повече от 5000 вярващи на Кръстова гора. Там под открито небе пренощуваха хора на всякаква възраст, защото вярват, че се случват чудеса.

"Оперирана съм от рак и се излекувах, благодарение на това, че преспах на Кърстова гора в нощта срещу 14 септември, оттогава 4 години всяка година идвам тук”, разказа пред Dnes.bg Блага Иванова от Първомай.

Тук всеки търси камъчета с кръст, защото се вярва, че който намери, ще бъде здрав през цялата година.

„Намират се, много са и си взимаме за вкъщи по едночко”, разказва една от вярващите.

Вярва се, че в района на Кръстова гора е заровена частица от светия кръст и че благодарение на него се случват чудеса. „Дошъл съм да се моля дъщеря ми да се оправи, защото е оперирана в момента”, споделя друг посетител на местността.

Всеки от вярващите чакаше с часове, за да се помоли пред 66-килограмовия кръст, който се намира до манастира на Кръстова гора. Той е изработен от бронз и мед и е поставен по разпореждане на цар Борис III на 1 май 1939 година по настояване на Петър Дънов.

Народният лечител помолил за поставянето на кръста, след като близки на царското семейство се излекували, престоявайки един месец в Кръстова гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase